Raport Scope Ratings: Rectificarea bugetară a României ar putea duce la revizuirea riscului de credit suveran

Ziarul Financiar 14.08.2019

Guvernul României a adoptat o primă rectificare bugetară a anului 2019, în răspuns la creşterea deficitului bugetar. Potrivit unui raport al agenţiei Scope Ratings, este necesar să se implementeze o serie de măsuri, având în vedere politicile fiscal pro-ciclice şi tendinţa de majorare a datoriei publice.

Deficitul bugetar al României şi-a continuat lărgirea către o valoare anuală de 5,5% din PIB în T1 2019, printre cele mai mari din UE, în ciuda creşterii economice reale de aproximativ 5%.

Potrivit Scope, deficitul bugetar la jumătatea anului se apropie de 2% din PIB, ceea ce amplifică provocarea guvernului pentru următoarele şase luni de a se încadra în limita auto-impusă de deficit bugetar de 2,76%.

”Colectarea fiscală mai bună, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai bun sunt măsurile cheie pentru un buget sustenabil”, a spus Bernhard Bartels, analistul şef pentru România al Scope Ratings.

Finanţele întâmpină două dificultăţi structurale pe termen mediu: creşterea eficienţei colectării şi păstrarea salariilor şi pensiilor sub control. Veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentând aproximativ 32% din PIB, fiind încă pe un trend negativ, în timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe baza majorării salariilor din sectorul public cu 24% faţă de anul trecut.  

Adopţia noii legi a pensiilor în iunie, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte de asemenea cheltuielile cu aproximativ 0,8% din PIB. Consiliul Fiscal proiectează un deficit bugetar de aproximativ 4% în 2020 şi 5% în 2021 dacă politicile fiscale nu se schimbă.

Scope estimează că datoria publică, care în prezent este la 36% din PIB, să crească spre 40% până în 2020.

Până acum, guvernul a beneficiat de creştere mai mare decât era anticipat, susţinută de politica monetară şi costurile scăzute de refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar. Totuşi, pe fondul creşterii semnificative a importurilor, deficitul de cont curent al României a crescut la 9,4 miliarde de euro în 2018, maximul din 2012.