Acţiunile greceşti se îndreaptă către cea mai solidă performanţă din ultimii 20 de ani. „2019 a început mult mai bine şi cred că nu ar trebui subestimată oportunitatea Greciei de a se dezvolta.“

Autor: Catalina Apostoiu 15.08.2019

Bursa din Grecia se îndreaptă către cel mai bun an din ultimele două decenii pe fondul optimismului investitorilor că un nou guvern va fi capabil să revitalizeze economia copleşită de datorii a ţării, notează The Wall Street Journal.

Indicele compozit Athex a avansat cu 35% de la sfârşitul anului trecut, fiind cel mai bun performer din Europa în acest an şi îndreptându-se către cea mai solidă creştere din 1999, când valoarea acestuia s-a dublat.

Raliul a început la sfârşitul lunii decembrie, investitorii pariind că premierul de atunci Alexis Tsipras va fi înlocuit de Kyriakos Mitsotakis. Investitorii aşteaptă acum ca Mitsotakis, care a preluat puterea luna trecută, să-şi respecte promi­siunile privind reducerea taxelor şi a corupţiei pentru impulsionarea creşterii economice.

„A survenit un punct de turnură în ceea ce priveşte percepţiile investitorilor“, arată Giuseppe di Mino, managing partner în cadrul Amber Capital cu sediul în Londra. „Va fi foarte interesant de văzut ce vor face dincolo de promisiuni.“

Schimbarea percepţiei investitorilor este majoră având în ve­dere că în decembrie acţiunile greceşti erau tranzacţionate la un discount faţă de indicele pancontinental Stoxx Europe 600.

Totuşi, indicele de referinţă al bursei greceşti se situează în continuare cu 84% sub nivelul din octombrie 2007, în timp ce economia ţării s-a contractat cu aproape 25%. În acelaşi timp, perspectivele economiei rămân sumbre, cu rate ridicate ale şomajului şi taxe care sufocă activitatea companiilor.

Birocraţia şi sistemul juridic lent constituie de asemenea obstacole în calea investiţiilor străine.

Ultimele evoluţii din Argentina, unde pieţele au fost zguduite de evenimentele politice, ar putea servi drept avertisment pentru investitori.

Şi totuşi, ascensiunea partidului conservator al lui Mitsotakis i-a făcut pe mulţi investitori să speculeze că ce a fost mai rău din perioada post-criză, când Grecia a fost una dintre cele mai afectate ţări europene, fiind obligată să adopte o serie de măsuri dure de austeritate, a trecut probabil.

„2019 a început mult mai bine şi cred că nu ar trebui subestimată oportunitatea Greciei de a se dezvolta“, afirmă Tim Umberger, partener la East Capital din Suedia.

Mulţi pariază ce creşterile recente reprezintă doar începutul unui raliu mult mai amplu dacă guvernul îşi va respecta promisiunile de impulsionare a creşterii economice.