Războiul comercial SUA-China: câştigători neaşteptaţi în Europa

Autor: Catalina Apostoiu 15.08.2019

Trump a ameninţat cu tarife pe bunuri europene în legătură cu excedentul comercial.



Noile tarife americane asupra bunurilor chineze ar putea genera câştigători neaşteptaţi în Europa. Câştigurile ţărilor europene vor creşte probabil numai dacă China va alege să răspundă cu măsuri de acelaşi tip.

Ce Vietnam şi Taiwan? Ultima rundă de tarife americane care intră în vigoare pe 1 septembrie ar urma să aducă câştiguri, deşi moderate, şi pentru economiile europene, relevă un nou raport, potrivit Deutsche Welle.

Câştigurile respective ar creşte numai dacă China va decide să impună la rândul său noi tarife asupra importurilor americane, indică economiştii institutului german Ifo.

Conflictul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii şi-a pus puternic amprenta asupra creşterii mondiale, generând chiar temeri de recesiune. Însă mai multe economii din Asia, ca Vietnam şi Taiwan, au beneficiat de pe urma acestuia în condiţiile în care un număr în creştere de companii îşi mută producţia din China, iar importatorii americani caută alternative la bunurile chineze.

Raportul Institutului Ifo arată chiar că şi economiile Uniunii Europene vor beneficia de pe urma conflictului comercial, cu condiţia ca tensiunile în creştere să nu afecteze economiile americană şi chineză în aşa măsură încât acestea să-şi reducă dramatic importurile.

În cadrul raportului se estimează că Uniunea Europeană ar putea genera venituri suplimentare de 1,5 miliarde de euro. Italia ar fi cea mai mare beneficiară, cu 183 milioane de euro, urmată de Franţa cu 129 milioane de euro şi Germania cu 94 milioane de euro.

Dacă China va răspunde cu noi tarife de 10% pe bunurile americane, UE ar obţine venituri adiţionale de 1,7 miliarde de euro. Germania ar fi cea mai mare beneficiară, cu 323 milioane de euro venituri suplimentare. Aceasta ar fi urmată de Italia, cu 231 milioane de euro şi Franţa cu 168 milioane de euro.

„Dacă barierele sunt mai mari între China şi SUA, schimburile comerciale dintre acestea vor scădea. Dar cererea pentru produse intermediare va rămâne. Astfel, acestea ar privi către ţări terţe pentru achiziţionarea unor astfel de produse“, arată Marina Steininger, cercetător Ifo.

Şi totuşi, creşterea exporturilor UE către SUA ar putea tensiona şi mai mult relaţiile blocului cu Washingtonul. Trump a ameninţat cu tarife pe bunuri europene în legătură cu excedentul comercial.

Raportul nu ia în calcul deprecierea yuanului sau efectele negative ale nesiguranţei în creştere pentru investitori.

„Războiul comercial nu va fi benefic pentru nimeni dacă va merge prea departe“, concluzionează Steininger.

În cadrul conflictului comercial dintre SUA şi China, preşedintele american Donald Trump a făcut un pas înapoi, hotărând să amâne unele tarife pe bunuri chineze de consum care urmau să intre în vigoare pe 1 septembrie. Decizia este privită însă ca reprezentând doar o pauză în războiul dintre cele două ţări.

Preşedintele american Donald Trump a cedat recent în faţa presiunilor venite din partea companiilor americane şi îngrijorărilor privitoare la impactul economic al războiului său comercial cu China, amânând impunerea de noi tarife pe o gamă largă de produse de consum, incluzând jucării şi laptopuri până în luna decembrie, scrie Bloomberg.

Decizia a venit după ce oficiali ai ambelor tabere au purtat prima conversaţie telefonică de când Trump a ameninţat cu tarife la începutul lunii. Pieţele financiare au salutat măsura în condiţiile temerilor în creştere privind impactul tensiunilor asupra economiei mondiale aflate în încetinire.

Deşi a negat adesea că tarifele sale ar avea vreun impact asupra preţurilor de consum, insistând că toate costurile sunt suportate de China, Trump a declarat că a luat această decizie pentru a nu afecta sezonul cumpărăturilor de Crăciun.

În pasul înapoi făcut recent, Trump a arătat cât durere poate tolera SUA, iar China ar putea întoarce această decizie spre propriul avantaj, spun voci de pe Wall Street, potrivit CNBC.

Unii economişti consideră decizia lui Trump drept un semn pozitiv, însă alţii o privesc ca pe o simplă pauză în conflictul dintre cele două ţări.

„Această de-escaladare a tensiunilor ar putea reprezinta o simplă pauză“, spune Elena Duggar, de la Moodyís. „Relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii vor rămâne tensionate, punctate de paşi ocazionali către compromis“, adaugă aceasta.

Cele două părţi au în continuare obstacole majore în eforturile de a încheia un acord pe fondul neîncrederii reciproce privitoare la aspecte majore. Trump este în continuare înclinat către o escaladare a tensiunilor.

Nici companiile americane nu s-au simţit deosebit de încurajate de decizia lui Trump. „O simplă amânare a tarifelor pe anumite produse nu reprezintă o soluţie“, a declarat Peter Robison, preşedintele US Council of International Business, un grup de lobby pentru marile multinaţionale din Washington.