Georgia, o ţară mai puţin întinsă şi cu o populaţie de 5 ori mai mică, are de trei ori mai multe crame decât România

Autor: Cristina Roşca 15.08.2019

Ca producţie însă, piaţa locală are 5,1 milioane de hectolitri, faţă de circa 1,5-2 milioane de hl cât are Georgia, semn că România are mai puţine crame, dar mai mari.



În Georgia, micuţul stat din zona Caucaz, sunt peste 700 de crame mici şi 10 industriale, pe când pe plan local sunt doar 250 de producători de vin. Prin comparaţie, acest stat care la rândul său are ieşire la Marea Neagră, la fel ca România, are o suprafaţă de trei ori mai mică decât a ţării noastre şi o populaţie de doar 3,7 milioane de oameni, adică de cinci ori mai puţini decât local.

România este totodată unul dintre cei mai mari producători europeni şi chiar mondiali de vin (în top 15), cu 5,1 milioane de hectolitri în 2018, potrivit celui mai recent ra­port al Organizaţiei Internaţionale a Vinului. Cu o su­pra­faţă cultivată cu viţă-de-vie de 191.000 de hectare, România se află în top 10 mondial, pe când Georgia are doar 55.000 de hectare şi o producţie estimată la 1,5-2 mil. hl. Aceste cifre indică faptul că piaţa locală are mai puţine crame, dar mai mari, pe când statul din zona munţilor Caucaz are multe crame butic.