ANALIZĂ ZF. România, mai puţin vizibilă pe radarul străinilor: numărul turiştilor străini a scăzut în S1/2019 cu 5,3%

Autor: Mădălina Dediu Panaete 15.08.2019

Deşi în prima jumătate a anului numărul total de turişti (români şi străini) a fost pe o pantă ascendentă, ajungând la 5,6 milioane de vizitatori, România a fost o destinaţie mai puţin căutată de europeni în special ♦ Singurul judeţ cu mai mulţi turişti străini a fost Constanţa.



Numărul sosirilor turiştilor străini în primul se­mes­tru s-a situat la 1,2 mili­oane, în scădere cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cea mai mare scădere a numărului de turişti străini dintre judeţele care atrag cei mai mulţi vizitatori de peste hotare se află Mureş (minus 13%), Cluj (minus 11%) şi Braşov (minus 8%).

Singurul judeţ care a atras mai mulţi tu­­rişti străini din top zece este Con­s­tan­ţa, care a înregistrat un număr de peste 27.000 de vizitatori de peste ho­tare, în creştere cu 18% faţă de prima ju­mă­tate a anului 2018. Bucureştiul a­tra­ge cei mai mulţi turişti străini, astfel că numărul sosirilor turiştilor din ţări pre­cum Austria, Germania, Marea Brita­nie sau Israel s-a situat la 550.000, minus 5,4% faţă de prima parte a anului trecut.