România a avut a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din 2019

Autor: Răzvan Botea 15.08.2019

♦ Economiile din Europa Centrală şi de Est au fost principalele motoare ale creşterii economice europene ♦ Economia Germaniei suferă, iar cea a Italiei se clatină.



România a avut a doua cea mai mare  creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din acest an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, creşterea PIB-ului României a fost, în serie ajustată sezonier, de 4,6% în T2, 2019, faţă de o medie la nivel european de 1,3%, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Cea mai mare creştere economică din UE a fost înregistrată de Ungaria, unde PIB-ul a crescut cu 5,1% în serie ajustată sezonier faţă de aceeaşi perioadă a anului precent. După România, a treia cea mai mare creştere din Uniunea Europeană a fost înregistrată în Polonia, unde economia a crescut cu 4,1%.

Bulgaria a înregistrat de asemenea o creştere economică peste medie europeană. Economia bulgară a crescut în al doilea trimestru al acestui an cu 3,3%, în vreme ce o altă ţară din regiune, Cehia, a crescut la un ritm mai alert decât media europeană, economia cehă înregistrând un avans anual de 2,7% în T2, 2019. Nicio ţară din UE pentru care există în acest moment date nu a înregistrat scăderi ale PIB-ului în al doilea trimestru din acest an, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, economia italiană a stagnat în al doilea trimestru din acest an, după ce în primul trimestru a înregistrat o scădere economică de 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Economia din Germania, locomotiva economiei Uniunii, a crescut la un ritm anual de 0,4% în T2, 2019, a doua cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, faţă de trimestrul precedent, economia nemţească a înregistrat un declin de 0,1%.

Alte economii puternice din Uniunea Europeană, precum Franţa sau Marea Britanie, au înregistrat creşteri situate în jurul mediei europene. Astfel, în al doilea trimestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, economia Franţei a crescut cu 1,3% şi a Marii Britanii cu 1,2%.