ZF Bankers ’19. Alina Radu, head of banking, NNDKP: Volumul de reglementări şi legislaţie din sistemul bancar este enorm. Legislaţia europeană este predictibilă, însă celei naţionale îi lipseşte acest atribut

Autor: Anelis Baciu 16.08.2019

Volumul de reglementări şi legislaţie din sistemul bancar local este enorm, iar resursele şi efortul pe care băncile le alocă pentru conformare este pe măsură, a declarat Alina Radu, head of banking în cadrul firmei de avocatură NNDKP, la conferinţa ZF Bankers ‘19, care a avut loc la începutul lunii iulie.

„Băncile au de implementat atât reglementări naţionale, cât şi europene. Diferenţa dintre cele două tipuri de reglementări este faptul că legislaţia europea­nă este predictibilă, în cazul celei naţionale predictibilitatea lipseşte. În cazul legislaţiei de la nivel european ştim din timp ce urmează să se implementeze. Din partea legiuitorului român am vrea să nu mai existe o presiune suplimentară inutilă“, a explicat Alina Radu.

Printre legile care au dat bătai de cap băncilor locale în ultima perioada s-a numărat şi legea iniţiată de senatorul Daniel Zamfir împotriva cametei, care prevede plafonarea dobânzilor pe segmentul de retail.