Fondatorul Bridgewater, unul dintre cele mai influente fonduri de investiţii din lume, spune că există şanse ca Statele Unite să intre în recesiune înainte de alegerile prezidenţiale din 2020

Autor: Dragoş Dinu 16.08.2019

Miliardarul Ray Dalio, fondatorul Bridgewater, unul dintre cele mai influente fonduri de investiţii din lume, avertizează în privinţa degradării stării de sănătate a economiei Statelor Unite şi spune că există şanse de 40% ca americanii să experimenteze recesiunea înainte de alegerile prezidenţiale din 2020, scrie CNBC. 

„Recesiunile sunt întotdeauna inevitabile, singura întrebare este când?”, a spus Ray Dalio într-un interviu pentru CNBC, fiind de părere că o recesiune ar putea lovi economia SUA în următorii doi ani, iar şansele ca aceasta să se întâmple înaintea următoarelor alegeri prezidenţiale ar fi de 40%. 

Spaima investitorilor de recesiune a fost accentuată de un alt indicator care se desfăşoară pe piaţa obligaţiunilor când se apropie de obicei o recesiune: randamentul titlurilor de stat cu scadenţa la 10 ani a scăzut miercuri sub nivelul randamentului obligaţiunilor guvernamentale cu scadenţa la 5 ani.

O încetinire economică la nivel global va determina si mai mult băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să relaxeze politicile monetare, însă reducerea ratelor robânzilor până la sfârşitul ciclului economic s-ar putea să nu fie suficientă pentru stimularea economiei, a spus Dalio. 

Economiile din întreaga lume vor recurge cel mai probabil la slăbirea monedelor pentru a stimula creşterea economică, a spus miliardarul. O monedă slabă face ca exporturile să fie semnificativ mai ieftine şi, în unele cazuri, să beneficieze de pe piaţele financiare, a adăugat el.