Interviu exclusiv ZF. Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone/UPC: Atenţie să nu ajungem dintr-o extremă în alta în consolidarea pieţei de telecom

Autor: Adrian Seceleanu 19.08.2019

România ar trebui să se asigure că o eventuală nouă reducere a numărului de operatori nu va duce la întărirea dominaţiei unor companii şi la diminuarea opţiunilor pe care le au consumatorii.O reducere a numărului de ju­cători de pe piaţa de telecom ar putea duce la formarea unor grupuri stabile de com­panii, care vor avea confortul să investească pe termen lung în costisitoarele proiecte de extindere a infrastruc­turii de fibră optică şi de construcţie a noilor reţele 5G, dar autorităţile ar trebui să fie atente la detalii atunci când aprobă tranzacţiile pentru ca gradul de competiţie să nu scadă şi consumatorii să nu aibă de suferit, apreciează şeful Vodafone România.

„În ce priveşte o nouă reducere a numărului de jucători de pe piaţa de telecom din România, totul depinde de condiţiile din respectivele tranzacţii, practic trebuie să verificăm ca nu cumva astfel să întărim poziţia dominantă a unor jucători pe piaţă, dacă pot să spun aşa, pentru că trebuie să fim siguri că toţi consumatorii au şanse egale de a alege ce furnizor de servicii îşi doresc. Acest lucru este unul extrem de important în discuţia despre o nouă consolidare a pieţei“, a declarat într-un interviu exclusiv cu ZF Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone România, al doilea jucător de pe piaţa de telefonie mobilă.

Ea a oferit acest răspuns fără a menţiona numele niciunei companii atunci când a fost întrebată cum comentează informaţiile ZF conform cărora Orange, liderul pieţei de telefonie mobilă, şi RCS&RDS / Digi, liderul pieţei de servicii TV şi net fix, negociază achiziţia grupului Telekom România de la acţionarii majoritari - gigantul german Deutsche Telekom şi grecii de la OTE.

Conform informaţiilor ZF, banca de investiţii Barclays a primit mandat pentru găsirea unui cumpărător, iar principalele entităţi interesate sunt Orange România şi RCS&RDS. DT şi OTE speră ca un acord de vânzare să fie încheiat rapid, până la finele lunii august.