Dobânzile ultrascăzute creează o nouă realitate financiară. În ţările iberice, randamentele titlurilor pe 10 ani au atins minime record de aproape 0%. O bancă din Danemarca plăteşte celor care vor să-şi cumpere o locuinţă pentru a lua credite ipotecare

Autor: Catalina Apostoiu 20.08.2019

Ani de relaxare monetară îmbrăţişată de marile bănci centrale ale lumii au pus la pământ dobânzile la nivel mondial, dând peste cap mersul normal al operaţiunilor de creditare şi finanţare. State, investitori şi bănci se regăsesc în faţa unor condiţii cu totul schimbate.

În SUA, în contextul scăderii dobânzilor titlurilor de trezorerie pe 30 de ani la minime istorice, guvernul ia din nou în considerare emiterea de titluri pe termen mai lung, scrie Bloomberg. Trezoreria americană a anunţat că vrea să ştie ce cred investitorii despre o posibilă acţiune a guvernului de emitere de obligaţiuni pe 50 sau 100 de ani, cu mult peste maximul actual de trei decenii.

Ideea a mai fost analizată în 2017, dar a fost abandonată din cauza unei lipse de entuziasm.

Provocarea pentru Trezorerie ar fi să ofere un randament suficient de atractiv pentru baza de investitori tipici ca fondurile de pensii şi instituţiile, menţinând în acelaşi timp sub control costul finanţării pentru contribuabilii americani.

În ţările iberice, randamentele titlurilor pe 10 ani au atins minime record de aproape 0%. Cu mai puţin de un deceniu în urmă, investitorii puteau cu greu fi convinşi să deţină obligaţiuni spaniole şi portugheze din cauza temerilor că aceste ţări ar fi putut părăsi UE. Acum, aceştia sunt pe punctul de a plăti pentru acest privilegiu, scrie Bloomberg.

Cu titluri de datorie de aproximativ 16.000 mld. $ având dobânzi negative, investitorii caută cu disperare randamente pozitive, chiar dacă aceasta înseamnă să pătrundă pe pieţele mai riscante ale zonei euro.

În timp ce acesta este un extraordinar moment de turnură pentru pieţele aflate cândva în pragul falimentului, evoluţia marchează de asemenea o nouă eră pentru pieţele obligaţiunilor, unde randamentele sunt perpetuu scăzute, iar băncile centrale nu pot face mare lucru pentru a reaprinde inflaţia. Şi totul vine cu pericole, cu teama că o bulă a obligaţiunilor ar putea fi în formare.

În aceeaşi nouă realitate creată de dobânzile negative, o bancă din Danemarca plăteşte celor care vor să-şi cumpere o locuinţă pentru a lua credite ipotecare.

Jyske Bank, a treia bancă după mărime din Danemarca, a anunţat la începutul lunii august o dobândă de -0,5% pentru creditele ipotecare, înainte de comisioane. Nordea Bank între timp oferă credite ipotecare pe 30 de ani la o dobândă anuală de numai 0,5%.

În timp ce unele regiuni s-au opus acestei tendinţe, costurile de finanţare se situează sau se apropie de cele mai scăzute niveluri pe multe pieţe importante ale lumii. Aceasta a dus la o cerere în creştere din partea cumpărătorilor de locuinţe şi la o competiţie dură între bănci.