Bertis din Sfântu Gheorghe, producător şi distribuitor de produse alimentare, şi-a majorat vânzările cu 10% în 2018, la 193 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu 20.08.2019

Compania are peste 500 de angajaţi.

Producătorul şi distribuitorul de produse alimentare Bertis din jude­ţul Covasna, controlat de familia Bersza­ny, a raportat pentru 2018 o cifră de afaceri de 193,1 mil. lei (41,5 mil. euro), mai mult cu 10% faţă de anul precedent, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Finan­ţelor.

Compania a avut anul trecut un profit net de peste 3,6 mil. lei (790.000 de euro), în scădere cu 19% faţă de anul anterior, şi un număr mediu de 541 de angajaţi, conform datelor publice.

Fondată în urmă cu 26 de ani ca o afacere de familie în domeniul comer­cializării produselor alimentare, Bertis s-a consolidat ca un grup care operează preponderent în domeniul industriei cărnii, comercializării produselor alimen­tare şi alimentaţiei publice. În vederea diversificării activităţii, Bertis  a investit într-o fabrică de prelucrare a cărnii (2006-2010), un atelier de brutărie-patiserie (2012), o bucătărie industrială (2015), dar şi în depozite frigorifice. Faţă de o capacitate de producţie de 1 tonă pe zi de preparate din carne în anii 2004-2005, în prezent Bertis dispune de o capacitate de 30 tone pe zi, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Compania produce diverse meze­luri, carne, produse de panificaţie şi de cofetărie. Berits comercializează atât carne proaspătă, precum şi congelată de vită, porc, pui, curcan, raţă şi peşte, mezeluri, afumături şi specialităţi. Bertis distribuie produsele proprii la peste 1.500 de societăţi comerciale şi organizaţii. Compania a deschis 5 restaurante şi o sală de evenimente în Sfântu Gheorghe, oferind servicii de catering şi livrare la domiciliu prin intermediu Big Mama Delivery, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Lanţul de magazine Bertis asigură funcţionarea a zece unităţi în judeţul Covasna (şapte în Sfântu Gheorghe, un magazin în Covasna şi două în Târgu Secuiesc).

Distribuţia produselor Bertis se realizează cu mijloacele proprii de transport (parc auto cu 84 de maşini, dintre care 35 de maşini sunt frigorifice) pentru un peste 1.500 de clienţi din judeţele Covasna, Braşov, Harghita, Mureş şi Bucureşti. Cele mai populare produse Beritis sunt crenvurştii, felurile de salam şi parizer, produsele din carne afumată, legumele şi prăjiturile congelate, alimentele semipreparate congelate şi produsele de patisserie, conform site-ului companiei. Compania Bertis SRL a fost înfiinţată în anul 1992 cu obiect principal de activitate comerţ cu ridicată al cărnii şi produselor din carne, avându-i ca asociaţi pe Berszany Emese şi Berszany Tibor.

O analiză recentă a ZF realizată pe baza datelor de la INS arată că pe plan local există circa 100 de fabrici de procesare a cărnii, laptelui, cartofilor, pâinii sau uleiurilor vegetale cu peste 250 de angajaţi, adică mai puţin de 2% din totalul unităţilor. Iar nouă din aceste fabrici sunt prezente şi în topul exportatorilor. În acelaşi timp, peste 70% din companiile active în producţia de alimente (cod CAEN 10) au sub nouă angajaţi.

Astfel, lipsa foţei fabricilor din ţară a transformat România într-o piaţă de desfacere, astfel încât consumul a ajuns să fie acoperit majoritar din importuri în multe sectoare din industria alimentară. Producţia de alimente se situează anual la circa 9 mld. euro. În plus, producţia locală nu are forţă la export tocmai pentru că mulţi producători români nu pot fi competitivi sau chiar nu pot supravieţui nici măcar în ţara de origine.

laurenţiu.cotu@zf.ro