Cei mai mari 10 jucători din producţia de încălţăminte au angajat peste 500 de oameni în anul 2018. Liderul producţiei de pantofi din România realizează 60% din producţia a 20 de modele de bocanci pentru Decathlon. În top zece se găseşte şi fabrica Louis Vuitton

Autor: Mircea Nica 20.08.2019

Cei mai mari 10 jucători din producţia de încălţăminte au angajat peste 500 de oameni în 2018, perioadă în care businessul cumulat a crescut cu puţin peste 3%. Astfel, cele zece companii din clasament au afaceri totale de 1,6 mi­liarde lei în 2018, controlând o treime din piaţă.

Când vine vorba de numărul de salariaţi însă, aceste firme angajează 5.800 de oameni, adică nici 12%, ceea ce înseamnă că fie fabricile sunt automatizate prin comparaţie cu celelalte, fie productivitatea per salariat e mai mare.

În topul celor mai mari zece producători de pantofi de pe plan local îşi fac loc în special nume străine (cu acţionari stră­ini), printre acestea numărându-se nemţii de la Ara Shoes şi gigantul francez Louis Vuitton cu fabrica Somarest din Sibiu.

Astfel, în clasament există jucători veniţi direct, mai exact companii care au pariat pe unităţi de producţie proprii unde realizează încălţăminte sau componente doar pentru sine. Acesta este cazul Ara, Rieker, Lloyd şi Louis Vuitton. Pe de altă parte, există şi fabrici care produc în sistem de lohn, mai exact unitatea de producţie a Rekord din Alba realizează încălţăminte pentru Salomon, Garmont, Mammut, Dolomite sau The North Face, conform celor mai recente date ZF. În aceeaşi situaţie se află şi Raffaello Shoes care a rămas cel mai mare producător de încălţăminte din România, cu o cifră de afaceri de 344,4 milioane lei în 2018, după un plus de 17%. Compania, parteneră a gigantului Decathlon, realizează 60% din producţia a 20 de modele de bocanci prezente în reţeaua retailerului francez, conform informaţiilor şi calculelor ZF realizate din date publice.