Topul celor mai bogate şi al celor mai sărace regiuni în funcţie de puterea de cumpărare

Autor: Răzvan Botea 22.08.2019

Puterea de cumpărare în Bucureşti este mai mare, în medie, cu aproape 80% faţă de puterea de cumpărare din judeţele Vaslui sau Giurgiu.



Bucureştiul conduce topul celor mai bogate regiuni din România din punctul de vedere al puterii de cumpărare. Astfel, puterea de cumpărare din Bucureşti este mai mare cu peste 28% faţă de media na­ţio­nală. La polul opus se află judeţele Boto­şani, Vaslui, Giurgiu şi Călăraşi, unde puterea de cumpărare este mai mică cu cel puţin 28% faţă de media naţională, arată GfK, companie de consultanţă, în cadrul unui studiu anual privind puterea de cumpărare din 42 de ţări europene.

Media puterii de cumpărare este re­pre­zentată de media naţională a venitului net mediu disponibil lunar pe cap de lo­cuitor, care a fost în 2018 în România circa 420 euro pe lună (5.083 euro/ an), în creştere cu 18% faţă de 2017. Veni­tul net dis­ponibil reprezintă venitul net din salarii, pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii, după scăderea taxelor şi a con­tribuţiilor sociale.