Viorica Dăncilă discută cu Călin Popescu Tăriceanu soarta coaliţiei, prima întânire dintre cei doi lideri politici, după ce ALDE a solicitat o restructurare guvernamentală

Autori: Diana Grigore , Mediafax 21.08.2019

Premierul Viorica Dăncilă şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu discută la Vila Lac, la ora transmiterii acestei ştiri, despre soarta coaliţiei de guvernare. Este prima întâlnire dintre cei doi lideri politici, după ce ALDE a solicitat o restructurare guvernamentală şi un nou program de guvernare.

Întrevederea reprezintă a doua încercare de discuţie, după ce premierul Viorica Dăncilă a lipsit de la întrevederea de luni a coaliţiei.

Şedinţa coaliţiei a avut oricum loc, luni, a anunţat secretarul general al PSD Mihai Fifor, precizând că discuţia a fost una „productivă”, iar relaţiile în interiorul alianţei sunt sunt stabile şi funcţionale.

Purtătorul de cuvânt al ALDE Varujan Vosganian a transmis, ulterior întrevederii, că ALDE aşteaptă răspunsul privind măsurile ce trebuie luate în vederea restartării guvernării şi să prezinte opţiunea „între relansare şi supravieţuire”.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că la întâlnirea de luni au participat Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, care au aşteptat aproximativ 20 de minute să vină Viorica Dăncilă, însă aceasta nu s-a mai prezentat. În cele din urmă, discuţia a început fără liderul PSD.

Potrivit surselor citate, conducerea ALDE le-a reproşat celor doi miniştri PSD că social-democraţii nu iau poziţie şi nu îl critică pe preşedintele Klaus Iohannis pentru acţiunile sale, lăsând acest lucru doar în sarcina reprezentanţilor ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că Guvernul funcţionează din inerţie şi nu vrea să facă parte dintr-un Executiv "impotent". Liderul ALDE a avut, totodată, discuţii cu Pro România pentru a forma o alianţă.

ALDE a solicitat PSD să vină cu un nou programd e guvernare şi cu o restructurare parlamentară, dar acest lucru a fost respins de Viorica Dăncilă, care a anunţat că va merge pe varianta unei remanieri.

Viorica Dăncilă a mai cerut ALDE să îşi asume responsabilitatea guvernării şi să înţeleagă că un partid nu poate să fie şi la putere şi în Opoziţie.

De asemenea, liderul PSD a afirmat că dacă nu va găsi consens cu ALDE, va căuta sprijin în alte formaţiuni politice, inclusiv în UDMR.