Fondurile de investiţii au investit doar 311 mil. euro în România în 2018, cu 40% mai puţin ca în 2017. Investitorii financiari au cumpărat doar 8 companii, ceea ce înseamnă o valoare medie a tichetului de aproape 40 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 22.08.2019

Investitorii financiari au cumpărat doar 8 companii, ceea ce înseamnă o valoare medie a tichetului de aproape 40 mil. euro.



Fondurile de private equity au investit anul trecut în regiune 2,7 mld. euro, din care România a primit doar 11,5% din bani, adică 311 milioane de euro. La polul opus, Polonia şi Cehia au primit fiecare mai bine de un sfert din sumă.

România este a patra ţintă din regiune, fiind devansată chiar şi de Ungaria, o ţară mai mică, atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie.

Fondurile de investiii au cumpărat anul trecut 8 com­pa­nii din România pe care au plătit 311 milioane de euro, arată cel mai nou raport al Invest Europe-EDC, realizat în parteneriat cu casa de avocatură Gide. Suma este cu aproa­pe 40% mai mică decât în 2017, în timp ce numărul de companii a scăzut cu una.

În ansamblul său, 2018 a fost al doilea cel mai bun an din ultimii cinci după cum indică cifrele, mai exact s-au in­vestit mai mulţi bani per companie, deşi în mai puţine firme, semn că investitorii financiari s-au orientat către companii mai mari.

După valoarea medie a tichetului de investiţii - de aproape 40 de milioane de euro - România se află pe locul secund în regiune după Cehia (51 mil. euro). Polonia completează podiumul însă vine la depărtare cu 12 mil. euro.

Europa în ansamblul său a primit cu 8% mai mulţi bani de la fonduri, un total de peste 80 mld. euro. Astfel, regiunea a primit doar 3% din bani, faţă de 5% în 2017, semn că investitorii financiari şi-au întors din nou privirea către vest.