Preşedintele Franţei insistă: giganţii internetului trebuie să plătească taxe

Autor: Adrian Seceleanu 23.08.2019

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron îşi va continua în acest weekend, la summitul G7 care va avea loc la Biarritz, presiunile în sensul adoptării unui acord internaţional pentru taxarea giganţilor online precum Google, Amazon sau Facebook, scrie Bloomberg. 

Macron insistă în această direcţie chiar dacă preşedintele american Donald Trump a calificat iniţiativa drept una „prostească” şi a ameninţat cu taxarea vinurilor franţuzeşti ca o măsură de retaliere împotriva a ceea ce el consideră a fi o taxă care penalizează succesul comercial al unor corporaţii americane.

Taxarea marilor jucători online este o chestiune de „justiţie socială” susţine pe de altă parte Macron. Franţa a impus de altfel o taxă de 3% pentru veniturile din serviciile digitale de peste 25 mil. euro pe an de pe teritoriul său. Şi Marea Britanie, Spania, Italia şi Austria au anunţat de asemenea planuri pentru o taxă pe afacerile online. În acest weekend Macron va căuta să atragă de partea sa un număr mai mare de lideri alături de care să stabilească principiile unei taxe universale pentru giganţii online.