Noul program „O Familie, O Casă” generează deja neînţelegeri în coaliţia de guvernare. ALDE: Programul riscă să devină restrictiv. Ar trebui să rămână accesibil

Autor: Teodor Bobei 23.08.2019

Vicepreşedintele ALDE Bihor Dorin Corcheş critică Ministerul Finanţelor pentru modificarea variantei iniţiale a programului "Prima Casă".  Acesta susţine că forma actuală propusă de Minister este greu accesibilă tinerilor şi că programul riscă să devină restriciv.

"Programul -Prima Casă- ar trebui să rămână accesibil unui număr cât mai mare de tineri. Actuala formă propusă de Ministerul de Finanţe a programului -O familie, o casă- diferă foarte mult faţă de cea anunţată în luna mai a acestui an", a scris vicepreşedintele ALDE Bihor Dorin Corcheş, vineri, într-o postare pe Facebook.

Acesta a scris că există două diferenţe majore între forma programului anunţat în luna mai şi actuala formă propusă de Ministerul Finanţelor.

"Limita maximă a creditului – în varianta din luna mai era de 570.000 de lei – aprox 120.000 de euro. Acum valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei. Plafoanele maxime de venituri propuse în luna Mai erau: 1 membru – 8.000 lei, 2 membri – 10.000 lei, 3 membri – 11.000 lei, mai mult de 2 adulţi şi 2 copii – 12.000 lei. Acum veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreuna cu soţul sau soţia, după caz, nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei", a mai completat acesta.

Corcheş a mai spus că programul "Prima Casă" riscă să devină restrictiv şi că forma iniţială din luna mai ar fi fost mult mai accesibilă tinerilor.

"Din păcate, un program de un real succes în privinţa sprijinirii tinerilor ia un caracter restrictiv. Dacă ar fi rămas propunerile iniţiale, atunci programul ar fi fost mult mai accesibil pentru tineri şi ar fi fost cu adevărat un sprijin pentru aceştia", mai notează Corcheş

Vicepreşedintele ALDE Bihor scrie că Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici ar trebui să argumenteze cetăţenilor motivele pentru care s-a renunţat la varianta iniţială a programului şi pune sub semnul întrebării decizia acestuia de a stabili veniturile de sub 4500 de lei ca prag necesar pentru a beneficia de program.

"Ministrul Teodorovici are datoria să spună românilor care au fost argumentele pentru a se renunţa la propunerea iniţială pe care tot domnia sa a anunţat-o în luna Mai? A doua întrebare: familiile tinere care au venituri peste 4500 lei nu merită să beneficieze de acest sprijin? Cine a decis şi de ce s-a impus acest prag ?", a mai scris Corecheş.

Reacţia lui Dorin Corcheş vine în contextul în care Ministerul Finanţelor Publice a propus,joi, modificarea condiţiilor şi a denumirii programului "Prima casă" prin act normativ, oferindu-i caracter social şi denumirea de "O familie, o casă. Actul normativ va revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.