Donald Tusk: Summit-ul G7 de la Biarritz va fi un test

Autor: Andrei Vacaru 24.08.2019

Preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că summit-ul G7 de la Biarritz, care începe sâmbătă, va fi „un test al unităţii şi solidarităţii”, în contextul în care liderii statelor membre nu au reuşit în ultimul an să se pună de acord în unele privinţe, potrivit Reuters.

Tusk a mai declarat că războaiele comerciale dintre unele state din G7 duc la erodarea încrederii între ţări.

El a mai adăugat că dacă preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va folosi eventuale creşteri de tarife vamale ca unealtă politică, situaţia la nivel mondial ar putea deveni riscantă.

Summitul Grupului ţărilor puternic industrializate se desfăşoară în perioada 24-26 august în staţiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franţei. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, preşedintele în funcţie al Consiliului European, la reuniunea cu liderii ţărilor din G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Preşedinţia actuală a G7, deţinută de Franţa, se axează pe combaterea inegalităţilor, astfel că la summit sunt invitaţi şi lideri ai Uniunii Africane, reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional, ai Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ai Naţiunilor Unite şi Băncii Mondiale.