Tăriceanu iese de la guvernare, intră în opoziţie şi vrea să susţină moţiunea de cenzură a PNL-ului pentru a da jos Guvernul PSD. Premierul Viorica Dăncilă îi acuză pe ALDE că sunt laşi şi că fug: „Noi rămânem la guvernare, avem o responsabilitate”

Autor: Ana Petrescu 26.08.2019

ALDE a decis, luni, ca partidul să iasă de la guvernare, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"La toate aceste întrebări pe care le-am avut şi la care aşteptatm un răspuns favorabil, dând oamenilor speranţa îndreptării lucrurilor, din păcate nu am avut niciun fel de cotnrapropunere şi i-am spus că voi merge în faţa colegilor. Colegii au luat hătorârea de a se renunţa la guvernarea alături de PSD", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

În acest context, ALDE a anunţat că rupe coaliţia de guvernare şi că va forma o alianţă cu Pro România pentru a-l susţine pe Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale. Mai mult, Tăriceanu şi-a dat demisia din poziţia de şef al Senatului şi le-a dat termen până marţi miniştrilor ALDE să demisioneze din funcţii pentru a nu fi excluşi din formaţiunea politică. 

"Coaliţia a funcţionat defectuos. Am încercat să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac opoziţie în cadrul guvernului. De aceea am considerat să ne despărţim. Noi vom trece în opoziţie. Am renunţat la candidatura la prezidenţiale, pentru a nu se mai spune că intenţia de a părăsi coaliţia", a mai spus liderul ALDE.

În acelaşi timp, ALDE susţine că va susţine moţiunea de cenzură pe are o propune PNL.

Premierul Viorica Dăncilă spune că ALDE a vrut de la început să iasă la guvernare şi să se alieze cu partidul Pro România.

"Dacă făceam restructurarea, veneam cu un program în 2016, iar acum facem restructurarea şi venim cu alt program. Trebuie să dăm dovadă de consecvenţă. Sunt lucruri care se pot accepta şi altele care nu, cred că domnul Tăriceanu ştia despre modul în care este alcătuit guvernul când e plecat cu PSD la guvernare. Dacă schimbam acum, venea cu alt motiv, apoi altul, cert e că ALDE a vrut să iasă de la guvernare şi să se alieze cu Pro Romania", a spus Viorica Dăncilă.

Însă ea susţine că va rămâne la guvernare şi că nu îi este teamă de alegerile anticipate.

"Colegii au decis să nu ieşim de la guvernare ca să nu ne dezamăgim electoratul. Oamenii ne-au votat nu ca să se spunem că ne ducem acasă. Dacă va fi moţiune de cenzură, dacă ea trece, ne supunem votului parlamentului şi asta e situaţia. Sunt un om puternic, cred că trebuie să dăm dovadă de putere şi să mergem până la capăt (...) Nu, nu îmi e teamă de alegerile anticipate. Singura mea teamă este să nu pierdem încrederea oamenilor, singura mea temere e să nu îi dezamăgim", a mai spus premierul.

După ce ALDE a anunţat că cei patru miniştri ai partidului trebuie să îşi dea demisia din Guvern, şi-anume Anton Anton, de la Energie, Graţiela Gavrilescu de la Mediu, Ramona Mănescu de la Externe şi Viorel Ilie de la Relaţia cu Parlamentul, Mănescu a anunţat că îşi va păstra poziţia şi va intra în PSD dacă este exclusă din ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, că Ramona Mănescu va rămâne în ministerul de Externe, în condiţiile în care ALDE iese de la guvernare. Şeful Executivului a afirmat că şi ceilalţi miniştri ALDE îşi pot continua mandatele dacă vor decide acest lucru.

„Doamna Mănescu rămâne în Executiv. Are proiecte în ministerul pe care îl conduce. Eu cred că a dat dovadă de responsabilitate. Dincolo de interesele din punct de vedere politic trebuie să avem în vedere ceea ce se întâmplă cu imaginea României pe plan extern şi să asigurăm stabilitate pe plan intern. Din acest considerent doamna Ramona Mănescu a decis să rămână în Guvern. Bineînţeles că dacă alţi miniştri vor decide acest lucru îşi vor continua mandatele”, a declarat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Premierul a anunţat şi cine îi va înlocui pe miniştrii demisionari din ALDE.

„În eventualitatea în care ceilalţi miniştri îşi depun demisia atunci sunt miniştri în guvern care vor prelua interimatul. Ne-am gândit ca portofoliul de Energie să fie preluat de ministrul Economiei Bădălău, pentru ministrul Mediului Ioan Deneş iar pentru relaţia cu Parlamentul Radu Oprea”, a precizat Dăncilă.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, după şedinţa Biroului Politic Naţional, că cei patru miniştri ALDE vor demisiona marţi din Guvern, ca o consecinţă a deciziei partidului de a se retrage din Executiv. În cazul în care vreun ministru nu îşi va prezenta demisia, el va fi exclus din ALDE.