CFA: Încrederea în economie a scăzut în iulie faţă de iunie, dar este peste nivelul din perioada similară a anului trecut; analiştii prognozează un curs de 4,78 lei/euro peste 6 luni

Autor: Cristina Bellu 27.08.2019

Încrederea analiştilor financiari în economie a scăzut în luna iulie faţă de iunie, dar este peste nivelul din perioada similară a anului trecut, majoritatea anticipând deprecierea leului la 4,8358 în următoarele 12 luni şi o valoare medie a inflaţiei de 3,91%, potrivit Indicatorului de Incredere Macroeconomica al CFA Romania.

Astfel, în luna iulie 2019, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 2,7 puncte până la valoarea de 48,2 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 3,1 puncte, evoluţie datorată ambelor componente ale Indicatorului.

În ceea ce priveşte condiţiile curente, indicatorul  a scăzut faţă de luna anterioară cu 4,1 puncte, până la valoarea de 56,4 puncte, iar faţă de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 3,4 puncte. În acelaşi timp, indicatorul anticipaţiilor a scazut cu 1,9 puncte pana la valoarea de 44,1 puncte.  Faţă de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 6,4 puncte.

Analiştii finanicari chestionaţi de CFA estimează în proporţie de 75%  o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticip