Ana-Maria Iordache, D&B David şi Baias: Amnistia fiscală propusă de guvern este discriminatorie pentru companiile private cu datorii mai mari de 1 mil. de lei

Autor: Răzvan Botea 28.08.2019

Proiectul de amnistie fiscală denumit de guvern „restructarare a datoriilor”, publicat în monitorul oficial, exclude anularea accesoriilor pentru datorii mai mari de 1 mil . lei ale companiilor. De această facilitate vor beneficia companiile cu datorii mai mici de 1 mil. lei şi persoanele fizice, entităţile fără personalitate juridică şi unităţile administrativ-teritoriale care pot avea şi datorii mai mari de 1 mil. lei, a spus în cadrul unui eveniment PwC Ana-Maria Iordache, partener, societatea de avocatură D&B David şi Baias.

„Spre deosebire de proiectul apărut pe site-ul ministerului de Finanţe, cel publicat în Monitorul oficial are o discriminare: Se califică doar persoanele fizice, entităţile fără personalitate juridică şi unităţile administrativ-teritoriale, adică primăriile. N-am înţeles raţiunea pentru care această măsură exclude persoanele juridice. Practic, toţi contribuabilii care ar avea datorii mai mari de 1 milion de lei nu vor putea accede la această facilitate, pentru că ei sunt excluşi de textul de lege”, a spus ea. 

Potrivit textului actului normativ, amnistia, numită de Finanţe „restruct­u­rare a datoriilor“, cuprinde două cate­gorii de companii datornice. Prima pri­veşte com­paniile cu da­torii de peste un milion de lei pentru reeşalonarea cărora trebuie al­cătuit un plan de restruc­tu­rare acceptat de ANAF. Ce-a de-a doua se referă  la com­paniile cu datorii de sub un milion de lei, cărora li se şterg pena­li­tă­ţile dacă îşi plătesc datoriile res­tante până în decem­brie 2019. Mai pot beneficia de această facilitate persoanele fizice, entităţile fără personalitate juridică şi unităţile administrativ-teritoriale.