Cum poţi obţine la espressorul de acasă o cafea demnă de un barista? Sunt trei elemente cheie, dar şi un strop de "magie"

Autor: Cristina Roşca 10.09.2019

Cafeaua este, pentru unii, o adevărată religie. Nu degeaba această licoare a devenit al doilea cel mai valoros „aur negru“ al planetei după petrol. Pentru alţii este primul gând atunci când se trezesc dimineaţa. Chiar înainte de persoana iubită. Mai sunt şi aceia care afirmă că sunt îndrăgostiţi de aromă, dar se ţin totuşi departe de gust. Asta doar pentru că nu au savurat o cafea adevărată, iar cunoscătorii pot să confirme.

Pentru toţi cei mai sus menţionaţi, dar nu numai, După Afaceri Premium a decis să pornească într-o „expediţie“, alături de De’Longhi România şi de specialiştii în domeniu pentru a afla cum arată reţeta cafelei perfecte şi cum poate fi ea preparată acasă, zi de zi.

Unora le place cu lapte. Alţii o preferă cu o brumă de zahăr. Unii zic că nimic nu-i mai bun ca un espresso simplu, clasic, ca la mama lui. Până la urmă, reţeta cafelei perfecte e subiectivă, lăsându-se ajustată de gusturile consumatorului. Nimic diferit de gastronomie, artă sau modă.

Un barista o poate prepara şi ajusta cât ai clipi, mai ales dacă vorbim de un adevărat maestru al cafelei, care a ajuns să dezbrace produsul de orice secret. Îi ştie culoarea, aroma după prăjire şi chiar comportamentul din ceaşcă. Acasă însă, când ne vedem faţă în faţă cu atât de multe necunoscute - mai ceva ca în liceu la orele de matematică -, problema se pune altfel. Cum se pot transforma boabele maronii de cafea într-o licoare care încântă spirite şi descântă minţi?

„Sunt trei elemente - espressorul, laptele şi cafeaua - care joacă un rol foarte important în stabilirea unei reteţe aproape perfecte de cafea. Spun reţetă «aproape perfectă» întrucât cea perfectă nu cred că există, deoarece depinde foarte mult de percepţia fiecăruia“, explică Robert Tancău, barista la Zissou Coffee Shop, o cafenea de specialitate amplasată la intrarea în cochetul cartier Cotroceni.

Atunci când vorbim despre un espresso preparat acasă, dar nu numai, espressorul este cel mai important element, crede Roxana Dumitru, marketing director al operaţiunilor locale ale producătorului italian de electrocasnice mici De’Longhi România.

„Nu toţi avem abilităţi, educaţie şi exerciţiu de barista. Nu toţi ştim cu precizie, din ochi, cât de fin trebuie măcinată cafeaua sau ce presiune să aplicăm asupra ei pentru a obţine un espresso perfect. E clar că avem nevoie de ajutor de la un espressor care să poată face toate acestea în locul nostru“, adaugă ea. Şi nu e vorba de un espressor oarecare, ci de unul care, de asemenea, trebuie să îi lase celui care îl foloseşte suficientă libertate de alegere cât să poată testa şi defini singur ce înseamnă cafeaua perfectă pentru el.

Robert Tancău spune că în ultimii ani tehnologia a evoluat foarte mult, iar ultimele modele de espressoare au fost gândite astfel încât să uşureze chiar şi munca unui barista. „Munca tinde astfel spre perfecţiune.“  O cafea - indiferent de ce tip - nu poate fi perfectă însă dacă lipseşte chiar cafeaua. Iar cel mai important este felul în care reuşeşti să pui în evidenţă notele şi caracteristicile boabelor pe care le foloseşti, precizează el.

„Boabele de cafea folosite, de asemenea, sunt foarte importante - tipul, originea, gradul de prăjire, prospeţimea, toate aceste lucruri contribuie foarte mult la gustul cafelei de care ne putem îndrăgosti“, confirmă şi Roxana Dumitru.

Mai mult, ea este de părere că e de preferat un espressor care transformă boabele de cafea proaspăt măcinate în espresso, mai degrabă decât unul care foloseşte capsule cu blenduri, gusturi şi arome predeterminate de alţii.

Unui pasionat de cafea care vrea să poată savura acasă o licoare aromată şi proaspătă, Robert îi recomandă ca atunci când îşi cumpără cafeaua, aceasta să fie boabe.

„Râşnirea boabelor ar trebui să fie făcută cât mai aproape de momentul în care intenţionăm să folosim o porţie de cafea pentru pregătirea unei băuturi.“

Ca metodă de preparare a cafelei acasă, el recomandă filtrul - în special aeropress-ul deoarece nu necesită prea multe echipamente, iar întreg procesul poate fi controlat cu usurinţă. Pentru băutorii de espresso însă,  afirmă că au apărut espressoare uşor de folosit inclusiv de către amatori, acestea având dotări inteligente care te ajută să obţii într-un mod simplu un preparat bun.

„Espressoarele noastre complet automate nu prepară numai tipuri de cafea, ci şi băuturi pe bază de cafea. Pornim, aşadar, de la ristretto, espresso, espresso lungo, americano şi ajungem la cappuccino, flat white, latte macchiato şi aşa mai departe“, spune Roxana Dumitru de la De’Longhi. Grupul italian este o afacere de familie cu o istorie de peste un secol. Compania a intrat pe piaţa locală în 2012 prin preluarea facilităţilor de producţie ale Nokia de la Cluj, unde a investit peste 100 mil. euro în fabrica din România şi va continua să parieze pe dezvoltare. Aici sunt realizate mai multe tipuri de espressoare de cafea. Acum mai bine de un an, italienii au deschis şi un birou comercial, care se ocupă de vânzarea directă a produselor grupului în România. Printre cele mai importante electrocasnice din portofoliu se numără espressoarele, produsul fanion al grupului italian.

„Unul dintre modelele noastre de top reţine nu numai preferinţele noastre, ci şi pe cele ale prietenilor care ne vin în vizită. PrimaDonna Elite, spre exemplu, are posibilitatea de a înregistra nu mai puţin de 19 reţete de cafea şi băuturi pe bază de cafea, pe care le putem apoi prepara, prin simpla atingere a unui buton, de câte ori un prieten de-al casei ne trece pragul.“

Cele mai complexe espressoare pe care De’Longhi le aduce pe piaţa din România sunt PrimaDonna Elite şi La Specialista. Sunt două modele considerabil diferite din punctul de vedere al interacţiunii cu utilizatorul. Mai exact, PrimaDonna Elite face totul singur, execută chiar şi comenzile de la distanţă, transmise printr-o aplicaţie dedicată. „Este modelul nostru high tech, apreciat de cei care îşi doresc rezultate perfecte obţinute foarte, foarte simplu şi foarte, foarte smart. Dar, desigur, nu toţi suntem creaţi la fel, unora dintre noi le place să se joace cu cafeaua, să ţină, efectiv, în mână procesul de preparare a unui espresso perfect, şi pentru toţi aceştia există La Specialista.“ Şi acest model, ca şi PrimaDonna Elite, este un espressor cu râşniţă încorporată, care permite setarea gradului de măcinare potrivit cu reţetele şi gusturile fiecăruia. În plus faţă de un espressor obişnuit, La Specialista are o staţie de presare a cafelei, care permite obţinerea unui nivel de presare optim, fără a face teste. Robert Tancău crede că este absolut necesară o râşniţă ajustabilă care să poată fi setată în funcţie de cafeaua pe care o foloseşti. Ideal ar fi ca espressorul să aibă setări de temperatură şi presiune. Aceste setări îţi pot oferi constanţă, atât de necesară pentru a avea o cafea bună zi de zi.

Care este diferenţa dintre o băutură pregătită acasă la espressor şi una pregătită de un barista? Dar faţă de cafeaua la ibric?

„La modul ideal, niciuna. Realist vorbind, însă, măiestria unui barista, creativitatea lui în materie de selecţie a blendului perfect sau a reţetei ideale sunt, într-adevăr, argumente redutabile. Ce putem face e să degustăm în oraş, iar dacă descoperim o cafea care ne place cu adevărat, atunci încercăm să o preparăm şi acasă“, crede Roxana Dumitru.

Comparaţia între cafeaua la ibric şi cea la espressor implică însă multe variabile şi are, la final, o concluzie care ţine tot de gustul personal şi de cultura cafelei pe care o preferăm. Cercetările din ultima vreme spun însă că boabele de cafea îşi dezlănţuie savoarea la temperaturi mai scăzute decât cea de fierbere a apei şi că o cafea rezultată în urma unei infuzări este mai aromată şi mai sănătoasă decât una în care uleiurile secretate de boabe sunt trecute printr-un proces de fierbere. „Apoi, desigur, mai e şi zaţul. Nu ştiu alţii cum sunt, dar pe mine zaţul nu m-a inspirat niciodată, iar posibilitatea de a scăpa de el şi libertatea de a folosi cafeaua, adică espresso-ul ca bază şi pentru alte băuturi cu lapte, frişcă, siropuri sau îngheţată, iarăşi mi s-a părut dintotdeauna foarte tentantă“, spune directorul de marketing al De’Longhi România.

În ceea ce priveşte laptele, pentru prepararea unui produs trebuie să ai în vedere aspecte precum temperatura, textura, tehnica şi nu în ultimul rând, mult exerciţiu şi răbdare pentru a prepara o băutură care să fie echilibrată din toate punctele de vedere, explică Robert Tancău.

În final, există numeroase modalităţi de a prepara cafeaua acasă, de la ibric, la moka pot şi de la folosirea unui espressor, la cafea la filtru utilizând ustensile precum v60 sau aeropress. „Depinde foarte mult de ceea ce îţi place să bei, iar cu puţină atenţie şi prin stabilirea unei reţete adaptate în funcţie de modalitatea de prepare folosită, poţi să obţii o cafea demnă de un barista“, crede Robert.

În final, cafeaua este o piaţă de gust, iar gusturile sunt ereditare, ancorate în cultură şi teoretic destul de greu de schimbat. „Şi totuşi, la noi în ţară, în ultimii ani, pe piaţa cafelei, românii au prins gustul schimbării, al experimentelor, al testării cu propriile papile gustative a unui număr cât mai mare de blenduri şi cafele de origine, pentru re-formarea unui gust propriu“, conchide Roxana Dumitru.

 

Cea mai bună cafea din oraş poate fi... cea preparată acasă

Espressorul De’Longhi La Specialista are toate funcţiile necesare pentru a pregăti acasă o ceaşcă de cafea la fel de bună ca într-un coffeeshop. Tehnologia de măcinare cu senzori râşneşte, de fiecare dată, boabele la dimensiunea perfectă pentru un espresso, iar staţia Smart Tamping asigură presarea uniformă a cafelei măcinate. Funcţia Thermoblock gestionează în permanenţă temperatura băuturii, iar sistemul Advanced Latte asigură prepararea corectă a laptelui pentru cappuccino, flat white sau macchiato.

Espressorul va fi disponibil din septembrie în câteva magazine selectate ale marilor retaileri.