Daniel Anghel, PwC: Situaţia bugetară împinge guvernul să aducă noi modificări Codului Fiscal

Autor: Răzvan Botea 29.08.2019

Daniel Anghel, partener la PwC, a spus în cadrul unui eveniment organizat de compania de consultanţă şi audit că modificările care se vor a fi aduse Codului fiscal sunt în legătură cu situaţia bugetară, iar îngrijorările sunt cauzate mai ales de ponderea veniturilor fiscale în PIB, de doar 26%.

„Propunerile de modificare a legislaţiei fiscale apar în contextul discuţiilor despre situaţia bugetară generată de deficitul de aproape 2% din PIB înregistrat la jumătatea anului. Îngrijorările sunt cauzate mai ales de ponderea mică a veniturilor fiscale în PIB care a coborât la 26,8% în 2018, conform Eurostat. Comparativ, Bulgaria, care are o structură a economiei, precum şi cote de impozitare similare cu ale României, a avut venituri fiscale 29,5% din PIB anul trecut“, a spus Anghel, lider servicii fiscale şi juridice la PwC România.

De la prima publicare din 2004 şi până acum, Codul fiscal a fost modificat prin 209 acte normative, fiecare aducând zeci sau sute de schimbări. „În 2018 au fost emise 22 de acte normative, iar în acest an sunt deja 18 acte normative cu impact fiscal, fiecare cuprinzând zeci de modificări. Recent Ministerul de Finanţe a lansat alte 8 acte normative cu efecte în fiscalitate. Din fericire, multe dintre propunerile actuale sunt benefice şi răspund cerinţelor mediului de afaceri, altele sunt perfectibile.“

Anghel a spus că cele mai importante propuneri de schimbări fiscale vizează consolidarea fiscală, care presupune impozitarea profitului la nivel de grup, modificarea termenului de depunere a declaraţiei unice de la 15 martie la 25 mai, simplificarea procedurii de inspecţie fiscală şi reexaminarea deciziei de soluţionare, prin care organul fiscal îşi poate retrage propria decizie de soluţionare, la cererea contribuabilului, dacă apare un precedent pozitiv.