McKinsey, compania internaţională de consultanţă: Peste o jumătate din activităţile de la locul de muncă din România, echivalentul a peste 4 milioane de joburi, pot fi automatizate. „Automatizarea muncii nu mai este o chestiune de «dacă», ci mai degrabă de «când» şi de «cât de mult»“

Autor: Adrian Seceleanu 29.08.2019

Peste o jumătate din activităţile desfăşurate de angajaţii din România la locurile de muncă, echivalentul a 4 - 4,4 milioane de joburi, ar putea fi automatizate până în anul 2030 cu tehnologiile care există astăzi, conform unui studiu realizat de McKinsey & Company, una dintre cele mai influente companii de consultanţă din lume, la nivelul întregii regiuni. 

„Adoptarea digitalizării va contribui la combaterea lipsei de forţă de muncă şi la pregătirea economiei şi a populaţiei pentru viitoarea transformare a pieţei muncii. Această situaţie creează pe de-o parte o oportunitate de creştere a productivităţii şi pe de altă parte provocări legate de tranziţia pieţei muncii către noi locuri de muncă”, conform studiului. McKinsey estimează că România ar trebui să adopte soluţii de automatizare a activităţilor pentru a combate efectul puternic negativ al îmbătrânirii populaţiei şi al emigraţiei. „Fără o accelerare în creşterea productivităţii creşterea PIB-ului din România s-ar putea reduce cu 10%”, conform studiului.