Surpriză: Ministerul Transporturilor a emis Autorizaţia de Construcţie pentru Pasajul Domneşti! Lucrarea ar putea fi gata când deja va deveni aproape inutilă

Autor: Bogdan Alecu 29.08.2019

Ieri, 28 august 2019, Ministerul Transporturilor e emis cea de-a doua Autorizaţie de Construcţie necesară executării lucrărilor de construcţie a Pasajului suprateran pe DJ 602 – Centura Bucureşti – Domneşti. Astfel, Antreprenorul, Asocierea STRACO GRUP SRL – COMNORD SA – SPECIALIST CONSULTING SRL, are din acest moment front de lucru şi poate demara lucrările de construcţie ale acestui pasaj important pentru foarte mulţi bucureşteni. 

Anunţul vine la şase ani de când Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, alături de Victor Ponta, pe atunci premier şi Gabriela Firea, pe atunci senator PSD vizitau intersecţia dintre Centura Capitalei şi Prelungirea Ghencea şi anunţau cu surle şi trâmbiţe demararea proiectului.

Proiectul este considerat a fi unul atât de important încât ar putea fi gata în termen de 2 ani de la data emiterii ordinului de începere pentru execuţie, adică peste 2 ani.

Pe de altă parte, în 2022, la doar câteva luni distanţă va fi gata, cel puţin theoretic, lotul al treilea al autostrăzii A0, autostrada de Centură Bucureşti Sud între A1 şi DN6 şi tot atunci şi lotul dintre DN6 şi DN5. Practic, utilitatea pasajului, va fi resimţită, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă extrem de scurtă de timp. După ce tot traficul greu de pe centură va fi preluat de A0, automat traficul pe actualul drum intitulat „centură ocolitoare” va scădea puternic. Spre exemplu grecii de la Aktor au demarat deja de la mijlocul lunii iulie lucrările la lotul trei.

Mai mult, lucrările la lăţirea drumului Prelungirea Ghencea tot nu au demarat, acestea fiind cele car vor avea cel mai mare impact pe termen lung. Pe de altă parte, autorizaţiile de construcţii „curg” în cea mai aglomerată zonă rezidenţială a Capitalei, cu toate că infrastructura în zonă este la nivel de sat, iar ieşitul şi intratul în acea zonă poate dura ore întregi.

Valoarea totală a contractului pentru pasajul de la Domneşti este de 91.552.381,90 lei fără TVA şi este compusă din 8.123.476,10 lei fără TVA, procent de diverse şi neprevăzute de 10% şi 83.428.905,80 lei fără TVA, valoare iniţială a contractului.