Pakistanezul Nadeem Ilahi este noul reprezentant al FMI în România. El vine de la Varşovia, unde a condus Biroul Reprezentanţei Regionale a FMI pentru Europa Centrală şi de Est

Autor: Roxana Rosu 29.08.2019
Birourile din România şi Bulgaria ale FMI vor fi coordonate de la 1 septembrie de Nadeem Ilahi, şeful reprezentanţei regionale a Fondului de la Varşovia.
 
Alejandro Hajdenberg, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, şi-a încheiat mandatul şi se va intoarce la Washington, în conformitate cu politicile standard de rotaţie a cadrelor ale FMI.
 
Înainte să conducă Biroul Reprezentanţei Regionale a FMI pentru Europa Centrală şi de Est de la Varşovia, Nadeem Ilahi, originar din Pakistan, a fost şef de misiune pentru Bosnia şi Herţegovina, Albania şi Muntenegru, şi a lucrat de asemenea în Egipt, Kazahstan, Republica Kârgâză şi Azerbaidjan.
 
 
Activitatea sa de cercetare s-a concentrat pe redemararea convergenţei în Europa de Est prin lanţurile de valoare globale; efectele economice ale emigraţiei asupra statelor din Europa Centrală, de Est şi Sud-Est; natura şi implicaţiile contagiunilor internaţionale; şi rolul macroeconomic al fondurilor petroliere.
 
Înainte de a se alătura FMI în anul 2000, el a deţinut poziţii în învăţământul superior la Universitatea McGill din Canada şi Universitatea Lahore pentru Ştiinţele Managementului din Pakistan. Noul coordonator pentru România deţine licenţa şi doctoratul Universităţii din California.
 

În prezent, România nu se mai află în acord cu FMI, având o situaţie economică relativ bună şi un acces fără probleme pe pieţele internaţionale de capital.