Dar ce ţară e aceea pe care nimeni nu vrea să o guverneze?

Autor: Iulian Anghel 29.08.2019

Ştiu că sunt împotriva curentului. Dar îmi aduca aminte: Pilat din Pont s-a spălat pe mâini – luaţi-L şi judecaţi-L voi. Nu am nicio treabă cu El!

În România, Parlamentul ar urma să decidă acum ce se întâmplă cu guvernarea, după ce preşedintele s-a spălat pe mâini: eu nu a nicio treabă cu mizeria pesedistă!

Dl Iohannis are dreptate, formal. Şi, dacă vorbim de o criză sau de un sfert de criză, nu este vina dlui preşedinte, nu încape îndoială aici.

Doar că, atunci când critică PSD, domnia sa ar trebui să vină cu date clare şi idei clare. Ce înseamnă „există soluţii”, propoziţie-cheie a ultimului său discurs?

Soluţia este şi cea a unei crize de un an. Cum ar fi să mergi la doctor şi el să-ţi zică: du-te cu Domnul că există soluţii. Există soluţii: de cădere a părului, de durere de picior, de şters praful de pe pervaz.

„Soluţia” adevărată e că nimeni nu mai vrea azi să conducă ţara. Dl preşedinte susţine că trăim într-un dezastru. Dar în România nu ard păduri. Nu au intrat lupii în stână, nu au otrăvit fântânile hoardele barbare.

Dlui preşedinte i-au fost reduse prerogativele în ultimii doi ani şi domnia sa nu a zis nimic. Acum, când are puterea de a decide, întoarce problema Parlamentului. Atunci de ce mai avem preşedinte?

Ce s-a schimbat cu vremea? E mai urât şi mai prost ministrul transporturilor de azi decât cel de ieri, de alaltăieri, de acum zece ani?

Preşedintele, e drept, nu poate propune, el, cine să fie graur şi cine balaur. Dar trebuie să spună: de ce nu-i bun ăla sau ăla?

Nu văd ajutorul pe care dl preşedinte îl dă societăţii atunci când vorbeşte de „această guvernare dezastruoasă” pentru că nu este niciun dezastru în România. Sau e?

Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF punea acum două zile o întrebare: ce ştie BNR şi noi nu ştim - cu referire la declaraţiile cu totul surprinzătoare ale unui înalt oficial al Băncii Naţionale. Nu ştiu dacă oficialii BNR pot să spună tot ce ştiu. Ştiu că datoria preşedintelui României este însă să spună ce ştie. De ce este dezastruasă guvernarea PSD? E doar o întrebare, fără nicio intenţie de a canaliza avant la lettre mintea spre un răspuns. De ce este dezastruasă?

Poate modelul economic nu e bun şi, da, au fost tensiuni mari – protestele din Victoriei, ce oameni de admirat. Tocmai asta arată că RO este pe un drum bun. Asta şi altele.

Nu e bună guvernarea PSD? Să vină PNL. Există soluţii, spune dl preşedinte. Bine, dar care?

Taxele în România au scăzut nepermis de mult şi au dus colectarea fiscală la 25% din PIB. Nu poţi face cu veniturile la buget de azi spitale regionale – opt la număr, până la finalul guvernării, cum promitea PSD! Dar salariile medicilor trebuia majorate. Ale profesorilor, la fel.

Pe de altă parte, evaziunea fiscală este de 20 de miliarde de euro, anual, bani cu care rezolvi jumătate din autostrăzile României. Dar când Victor Ponta, un nesuferit, s-a dat cu jeppul peste tarabele de pe plajă, toţi au ţipat.

În aceeaşi vreme, companii de top şpăguiesc statul şi tot ele fac pe pupăza jumulită. S-a întâmplat şi la case mai mari, nu-i bai.

Pe coate, pe genunchi, economia creşte. Salariile cresc, mai face ministrul Cuc o jumătate de metru de autostradă, mai tai 0,005 secunde din drumul pe care-l faci de Sibiu la Bucureşti.

Bănuim noi că ceva este putred în Danemarca. Dar unde este “guvernarea dezastruoasă” anunţată de dl Iohannis? Sau nu mai avem proprietarea termenilor? Şi asta întăreşte nedumerirea: ce se întâmplă ând albul nu mai e alb?

Dispreţul oamenilor faţă de politică de aici pleacă. Când preşedintele a susţinut că guvernarea PSD este un dezastru, trebuia să vină cu un dosar beton care s-o facă să fugă pe doamna prim-ministru nu la băi, ca Elena cea bălaie, ci direct în pădurea Amazonului. Cu “guvernarea dezastru” nu ştiu, aud asta de 20 de ani. Preşedinţii, premierii lumii prezintă “starea naţiunii” o dată pe an. Presa din lume a înnebunit complet cu amânarea discursului Reginei UK – pentru că este o problemă serioasă. Bun, în Regatul Unita este o criză, dar o ştim. În România avem “o guvernare dezastruoasă”, spune preşedintele.

Care?