Oficial al Băncii Centrale Europene: Cei 74 de ani de pace au dezechilibrat economia europeană

Autor: Iulian Tenchiu 30.08.2019

Ewald Nowotny, guvernatorul Băncii Centrale a Austriei şi în acelaşi timp membru al Consiliului de Administraţie în cadrul Băncii Centrale Europene, este de părere că Europa de Vest se confruntă cu un dezechilibru economic pentru că în ultimele şapte decenii aceasta a fost ferită de conflicte majore, scrie Bloomberg.

„Moştenirea acestor 74 de ani de pace a dus la acumularea unor averi importante pe de o parte şi la acumularea unor datorii imense pe de altă parte. În trecut, războaiele sau inflaţia foarte ridicată rezolvau cu uşurinţă această problemă. Cum am putea să rezovăm acum problema, dacă nici unul dintre acei doi factori nu ne mai stau la îndemână”, a declarat Ewald Nowotny.

Guvernatorul Băncii Centrale din Austria este doar cu un an mai bătrân decât perioada de pace despre care a vorbit, iar la finalul lunii august va părăsi Consiliul de Adminstraţie al BCE, după mai bine de 10 ani în care acesta a formulat politici şi reguli după care instituţia şi-a ghidat activitatea. În cei peste 10 ani de activitate a lui Nowotny instituţia a redus ratele dobânzilor până aproape de zero şi a pompat miliarde de euro în sistemul financiar, pentru a aduce la viaţă inflaţia şi a stimula creşterea economică. O nouă reducere a ratelor dobânzilor este aşteptată în septembrie, atunci când Consiliul se va întruni din nou.

La momentul actual reprezentanţii băncilor centrale încearcă să înţeleagă de ce stimulii pe care îi lansează sau pe care i-au lansat nu au au reuşit să dea viaţă inflaţiei. 

Ewald Nowotny, care pe lângă funcţiile pe care le ocupă în cadrul celor două instituţii bancare este şi profesor de economie, promite să revină cu o perspectivă istorică asupra problemei, după ce va pleca din Consiliul BCE.

„Există această dezbatere academică, dar dacă cineva este responsabil de politica monetară nu se poate implica atât de mult în discuţii. În prezent eu am această responsabilitate, motiv pentru care aleg să acţionez cu prudenţă şi să nu ma implic. Peste câteva zile voi reveni în sfera academică, pentru că atunci o să mă pot exprima mai liber”, a mai declarat Ewald Nowotny.