ATENŢIE! ANPC introduce de azi cazierul contravenţional pentru evitarea încălcărilor repetate

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 01.09.2019

În acord cu hotărârile pronunţate de catre instanţele de judecată, în cauzele din domeniul protecţiei consumatorilor, ce au în vedere principiul proportionalitatii aplicarii sanctiunii, conform căruia „ dacă operatorul economic a mai fost sanctionat anterior cu avertisment se au în vedere si circumstantele personale ale contravenientului”, sens in care, se poate aplica sanctiunea cu amenda contraventionala. La stabilirea sanctiunii, in cazul in care se constata ca pentru aceeasi abatere operatorul economic a mai fost sanctionat cu avertisment, agentul constatator va avea in vedere cazierul contraventional precum si aplicarea eventualelor sanctiuni contraventionale complementare.

Experienţa dobândită în cadrul controalelor realizate de catre comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto şi video) obţinute în aceste situaţii au fost esenţiale în câştigarea unor procese în instanţă, in baza proceselor verbale de constatare a contravenţiei încheiate cu această ocazie. ANPC respecta prevederile legale in ceea ce priveste legislatia in vigoare modificand procedura de control prin luarea unor masuri legale necesare pentru a asigura că filmarea şi fotografierea în cadrul actului de control devin obligatorii, doar cu informarea comerciantului, şi fără a i se solicita acestuia un acord prelabil în vedere preconstituirii de probe.

ANPC va lua toate masurile necesare in vederea asigurarii că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare şi fotografiere.

”Măsurile anunţate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel national şi în politica de toleranţă zero a ANPC faţă de încălcările legislaţiei de către comercianţi, în special în privinţa celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ”perseverenţa” unor comercianţi în a produce iar şi iar aceleaşi neplăceri consumatorilor şi suntem gata să le arătăm acestora că şi Autoritatea este gata să persevereze şi să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarant domnul Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANPC.