Criza din Argentina ajunge la noi recorduri. Autorităţile au impus măsuri de control al valutei pentru a nu scăpa economia complet din mână şi a opri căderea liberă

Autor: Dorin Oancea 02.09.2019

Argentina a impus controlul valutei, în încercarea de a stabiliza pieţele, ţara confruntându-se cu o criză financiară din ce în ce mai profundă, relatează BBC. 

Guvernul va restricţiona achiziţiile de valută după o scădere accentuată a valorii peso. Firmele vor trebui să solicite permisiunea băncii centrale pentru a vinde pesos şi a cumpăra valută străină, precum şi pentru a efectua transferuri în străinătate.

Argentina doreşte, de asemenea, să amâne plăţile datoriilor către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a face faţă crizei.

Într-un buletin oficial emis duminică, guvernul a spus că este necesar să adopte „o serie de măsuri extraordinare pentru a asigura funcţionarea normală a economiei, pentru a menţine nivelul de activitate şi ocuparea forţei de muncă şi pentru a proteja consumatorii”.

Banca centrală a declarat că măsurile sunt destinate „menţinerii stabilităţii monedei”. De asemenea, a spus că persoanele fizice pot continua să cumpere dolari americani, dar vor trebui să ceară permisiunea pentru a cumpăra mai mult de 10.000 de dolari pe lună.

Măsurile se vor aplica până la finele acestui an.

Argentina s-a confruntat cu o criză financiară, care a fost agravată de înfrângerea preşedintelui într-un sondaj recent primar. Peso a scăzut la un nivel minim record luna trecută, după ce votul a arătat că guvernul favorabil afacerilor al preşedintelui Mauricio Macri va dispărea, în urma alegerilor din octombrie.

Macri a fost ales în 2015 după ce a promis că va stimula economia Argentinei printr-o serie de reforme economice liberale.

Ţara se află într-o recesiune profundă. Are una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din lume, 22% în prima jumătate a anului.

Economia Argentinei s-a contractat cu 5,8% în primul trimestru al anului 2019, după reducerea cu 2,5% a anului trecut. Trei milioane de oameni au sărăcit în ultimul an.

Ţara se luptă să iasă din al cincilea default din ultimii 30 de ani.

Săptămâna trecută, a declarat că va încerca să-şi restructureze datoria la FMI. Agenţiile de rating, inclusiv Standard & Poor's şi Fitch, au decis că decizia înseamnă practic un default şi au retrogradat ratingurile ţării.