Preşedintele Franţei se plânge că ţările din sudul Europei s-au predat Chinei

Autor: Catalina Apostoiu 02.09.2019

„Nu-i vom învinui pe chinezi că sunt deştepţi, ne putem învinui pe noi că suntem proşti.“

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat recent că Europa a făcut greşeala de a ceda în mod sistematic elemente vitale de infrastructură din sudul continentului către chinezi. O analiză a Euractiv verifică dacă acest lucru este adevărat. Potrivit lui Marcon, China are „darul diplomatic“ de a diviza Europa.

„Europa, ca reacţie la criza economică şi financiară, a împins mai multe state către privatizări forţate fără o opţiune europeană şi a decis în mod metodic de a-şi reduce suveranitatea prin cedarea unui număr de elemente esenţiale de infrastructură din sud către chinezi. Nu-i vom învinui pe chinezi că sunt deştepţi, ne putem învinui pe noi că suntem proşti“, a declarat Macron.

Într-adevăr, în timpul crizei din Grecia UE şi FMI au împins Grecia să-şi vândă active cheie, iar elemente vitale de infrastructură au ajuns în mâinile chinezilor. Totuşi, există voci care susţin că rolul Chinei este exagerat şi că raportat la alte state investiţiile chinezilor reprezintă doar o mică fracţie.

Potrivit lui James Moran de la think tank-ul CEPS, nu există îndoială că UE trebuie să fie atentă la investiţii cu un potenţial impact negativ asupra controlului activelor strategice şi securităţii interne, însă „investiţiile chineze sunt în continuare sub cele din SUA, Canada, Japonia şi alţi investitori tradiţionali“, arată acesta.

Potrivit statisticilor, ISD-urile chineze în Europa se situează la doar 2,2%, în timp ce lider este SUA cu 38%. Şi totuşi, acestea evoluează rapid. Investiţiile totale chineze din Europa se situează în prezent la 348 mld. dolari.

Natura şi volumul investiţiilor sunt diferite în fiecare regiune a Europei. China este implicată în investiţii în infrastructură şi mine în principal în Europa de Sud şi Est, şi în companii high-tech, petrol şi cluburi de fotbal în Vest.

Sven Biscop de la think tank-ul EGMONT este convins că amploarea investiţiilor chineze din Europa nu trebuie exagerată. Totuşi, acesta a explicat pentru Euractic că „China îşi alege în mod inteligent proiecte de anvergură şi le scoate în evidenţă prin vizite bilaterale efectuate de lideri de rang înalt, prin urmare investiţiile chineze beneficiind de o vizibilitate sporită în raport cu cele europene, considerate drept normale“.

Biscop sugerează că UE şi statele membre ar trebui să crească vizibilitatea şi proeminanţa propriilor investiţii.