Florian Munteanu: De ce este important să avem un membru cu experienţă românească în boardul Fondului Proprietatea

Autor: Florian Munteanu 03.09.2019

Sunt unul din mulţii acţionari ai FP şi ai altor companii legate direct sau indirect de Fondul Proprietatea. Pot spune că mi-am clădit securitatea financiară pentru mine şi pentru familie în ultimii douăzeci de ani în cea mai mare parte prin investiţii pe piaţa acţiunilor.

Am reuşit asta ajutat şi de experienţa mea academică şi profesională, dar mai ales de faptul că am căutat sa fiu cât mai bine informat legat de toate aspectele activităţii companiilor în care am investit.

Ziarul Financiar a fost unul din instrumentele de mare ajutor, încă de la început, din anii facultăţii, deci de douăzeci de ani.

Vorbim de un vehicul media pe care l-am urmărit cu diligenţă, nu cred că a existat zi lucrătoare în care eu sa nu fi avut contact fie cu zf.ro, fie cu ziarul în format fizic. Multe din informaţiile avute în vedere au fost legate de Fondul Proprietatea: importanţa rolului pe care FP îl joacă atât în piaţa valorilor mobiliare româneşti, cât şi la nivel macroeconomic în cadrul economiei româneşti.

Având în vedere rolul pe care Fondul îl are în economia românească, cât şi datorită unor oportunităţi de îmbunătăţire, am decis să candidez pentru acest rol.

Consider că acţionarii, au nevoie de cineva care poate interacţiona, de aici din România, care poate vorbi direct, atât cu Fondul, cât şi cu acţionarii.

În încercarea mea de a fi cât mai informat despre investiţiile mele, pentru că obişnuiesc să mă interesez foarte mult şi de detalii, urmârind Fondul Proprietatea am reţinut şi lucruri pozitive, şi lucruri care prezintă oportunităîi de îmbunătăţire.

Cred că FP este un instrument util pentru investitori şi de aceea eu personal vreau să fiu sigur că investiţiile ( banii) sunt cât mai bine gestionate.

Aşa că am hotărât să candidez, pentru a putea face mai mult ca şi membru în Consiliul Reprezentanţilor acţionarilor.

Având un backround educaţional solid precum şi experienţa acumulată relevantă vreau să menţionez câteva elementele ce mă recomandă: am avantajul de a cunoaşte foarte bine piaţa financiară românească.

În calitate de investitor activ pe piaţa românească de peste 20 de ani, cunosc bine portofoliul Fondului şi am expertiza necesară în discuţiile cu managementul Fondului. Am lucrat timp de 14 ani, în domeniul auditului şi finanţelor, pentru o companie americană din sectorul energetic (petrol&gaz) listată la Bursa din New York (NYSE).

Am locuit şi am lucrat în SUA timp de mai mulţi ani. Acum, revenit în Bucureşti, după ce am lucrat pe patru continente (Europa, Asia, Africa, America de Nord), am o largă experienţă în medii multiculturale.

 

Îmbinarea background-ului şi experienţei româneşti cu cea internaţională, este un avantaj atât pentru Fond, cât şi pentru acţionari. Aşadar, experienţa mea constă în sectorul energetic, unde se află marea majoritate a portofoliului Fondului.

Eu aş fi singurul membru al consiliului cu experienţă în sectorul energetic. Acest lucru este evident necesar: au fost situaţii în care expertiza în sectorul energetic ar fi ajutat în momente cheie din existenţa Fondului.

Activând în companii cotate la bursa din New York pentru cea mai mare parte a carierei mele, ştiu ce este necesar în ceea ce priveşte buna guvernanţă corporativă. Fiind un participant activ pe pieţele bursiere din SUA şi Europa timp de 15 ani, cunosc regulile pe pieţele dezvoltate şi am o largă experienţă în ceea ce priveţte Sarbanes-Oxley.

În plus, multumiţă experienţei mele pe pieţele emergente, ştiu să îmbin performanţa pieţelor dezvoltate cu incertitudinea (care poate exista mai pregnant pe pieţele emergente).

De asemenea, pe plan educaţional, prin absolvirea Universităţii din Cambridge (MBA) consider că am acumulat extrem de multe cunosţinte tehnico-financiare, cu care pot contribui activ la maximizarea beneficiilor acţionarilor Fondului.

Avem nevoie să ne implicăm. Avem nevoie de un membru care este aici, în România, nu de cineva aflat la mii de kilometri distanţă.

Avem nevoie de cineva care poate fi disponibil în fiecare zi, nu de cineva care poate veni doar câteva zile pe an.

Avem nevoie de cineva care cunoaşte realităţile activelor Fondului, situaţia reală din economia românească, care poate ajuta acţionarii în relaţia lor cu Managementul Fondului într-un mod eficient.

Managementul extern, de la distanţă este reprezentat deja prin ceilalţi membrii ai Consiliului, riscăm să pierdem câştigul adus de această diferenţa pe care eu o fac.

Dacă suntem pasivi în exercitarea votului, acesta este riscul pe care îl întâmpinăm. În calitate de acţionar şi investitor român, şi, în cazul in care voi fi ales, singurul membru din Consiliul Acţionarilor de origine română, voi fi un reprezentant aproape de investitorii români.

Voi fi întotdeauna aici, în Bucureşti şi, în calitate de Reprezentant al Consiliului, voi fi întotdeauna disponibil pentru întrebările şi preocupările acţionarilor.

Interesele şi responsabilitatea socială ale acţionarilor români şi ale României, vor fi cel mai bine susţinute prin a avea cel puţin o persoană de origine româna în Consiliu o persoană bazată în Bucureşti.

Aceasta este singura poziţie din Consiliu prin care experienţa românească poate contribui la deciziile Consiliului, iar acest lucru este util tuturor acţionarilor.

Atât acţionarii din România, dar în aceeaşi măsură, şi actionarii din străinatate vor beneficia de know-how local, de cineva care cunoaşte atât piaţa romănească cât şi modul de operare internaţional. ştiu ce este necesar din perspectiva unui investitor, dar şi din perspectiva companiei (FP).

În calitate de acţionar al Fondului, voi face tot posibilul pentru a proteja interesele tuturor acţionarilor. Pot aduce o contribuţie valoroasă în colaborarea cu managementul pentru a asigura responsabilitatea socială (ESG) în Romania, ţi în acelasi timp, maximizarea rezultatelor aşteptate de către acţionari.

Sunt complet independent: acest lucru îmi permite să îmi îndeplinesc îndatoririle fără influenţă din afară.

Florian Munteanu a lucrat timp de 14 ani, în domeniul auditului şi finanţelor, pentru o companie americană din sectorul energetic (petrol&gaz) listată la Bursa din New York (NYSE).

Vedeţi aici CV-ul lui: