Economiştii avertizează: majorarea cu 15% a pensiilor va duce deficitul bugetar la peste 4% din PIB

Autor: Iulian Anghel 05.09.2019

Guvernul PSD a majorat pensiile publice cu 15% de la 1 septembrie, iar ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a plusat, la o reuniunea electorală a partidului său, de la finalul săptămânii trecute: Să mai acordăm încă o creştere de câteva procente (ca urmare a unor recalculări ce trebuia făcute peste doi ani). Dar are bugetul bani?



Când fostul preşedinte al Sena­tului şi fost premier liberal între 2005 şi 2008 Călin Popescu-Tăriceanu a justificat plecarea de la guvernare a spus între altele: „bugetul are o gaură de 9 miliarde de lei“. Nu este limpede ce înţelege fostul prim-ministru prin „gaură bugetară“, cel mai probabil sunt bani care lipsesc peste ceea ce se convenise deja că va însemna deficitul bugetar de 3% din PIB în 2019 – adică spre 30 de miliarde de lei.

„Ei bine - spune economistul Dragoş Cabat - la aceste miliarde trebuie adăugate alte opt miliarde de lei cât înseamnă efortul financiar pentru majorarea pensiilor cu 15% (ministrul finanţelor susţine însă că banii de majorări sunt prinşi în buget - n.red.). Vor trebui să se împrumute în plus, nu este o dra­mă. Vor ajunge cu un deficit bugetar la 4 - 4,5% din PIB în 2019. Desigur, artificii mai pot fi făcute, dar acolo, la 2-3 miliarde de lei, nu la procente din PIB.“