Cel mai creditate şi cel mai puţin creditate judeţe. Băncile acordă în cele mai mari 6 judeţe peste 50% din creditele totale pentru populaţie şi firme. La polul opus, cele mai mici finanţări în lei acordate de bănci sunt în Giurgiu, Covasna, Mehedinţi, Harghita şi Caraş-Severin

Autor: Mircea Nica 04.09.2019

♦ Mai mult de jumătate din creditele acodate de bănci în România pentru populaţie şi companii sunt concentrate în cele mai mari şase judeţe - Bucureşti (inclusiv Ilfov), Cluj, Timiş, Constanţa, Braşov şi Iaşi ♦ La polul opus, cele mai mici finanţări în lei acordate de bănci sunt în Giurgiu, Covasna, Mehedinţi, Harghita şi Caraş-Severin.

Majoritatea credi­telor în lei acordate de ban­cheri populaţiei şi com­paniilor sunt con­cen­trate în 6 judeţe, Bu­cureşti (inclusiv Ilfov), Cluj, Timiş, Constanţa, Braşov şi Iaşi adunând la finele lunii iulie finanţări de 96,5 mld. lei, reprezentând mai mult de jumătate (56,5%) din totalul împrumu­turilor în moneda naţională.

Creditele analizate sunt doar cele în moneda naţională, în condiţiile în care ponderea acestora a crescut în ultimii ani şi a depăşit 66%, şi nu au fost luate în considerare împrumuturile restante. Totalul creditelor în lei acordate de bănci atât populaţiei, cât şi companiilor însumează circa 171 mld. lei.