Cele mai creditate şi cele mai puţin creditate judeţe. Băncile acordă în cele mai mari 6 judeţe peste 50% din creditele totale

Autor: Mircea Nica 08.09.2019
Majoritatea creditelor în lei acordate de bancheri populaţiei şi companiilor sunt concentrate în 6 judeţe, pu­ternic urbanizate, Bucureşti (inclusiv Ilfov), Cluj, Ti­miş, Cons­tanţa, Braşov şi Iaşi adunând la finele lunii iulie fi­nan­ţări de 96,5 mld. lei, reprezentând mai mult de ju­mă­ta­te (56,5%) din totalul împrumuturilor în moneda naţională.

La polul opus, cele mai mici finanţări în lei acordate de bănci sunt în Giurgiu, Covasna, Mehedinţi, Harghita şi Caraş-Severin. Totalul creditelor în lei acordate de bănci atât populaţiei, cât şi companiilor însumează circa 171 mld. lei. Soldul creditelor acordate populaţiei în lei, de 103 mld. lei, reprezintă 60%, din totalul finanţărilor acordate în lei.

Bucureşti (inclusiv Ilfov) se delimitează în topul jude­ţelor cel mai bine creditate, cu un sold al finanţărilor acordate populaţiei şi companiilor de 58,2 mld. lei, repre­zentând aproximativ 34% din valoarea totală a finanţă­rilor în lei acordate de bănci în toate judeţele din Româ­nia. Din analiza judeţelor cu cel mai mic volum al creditelor acordate de către bancheri se remarcă judeţul Giurgiu - cu o valoare a creditelor de doar 735 mil. lei, care reprezintă numai 0,4% din totalul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor.