Şefa Guvernului din Hong Kong anunţă retragerea formală a legii privind extrădările, care a provocat proteste istorice în ultimele trei luni

Autor: Teodora Marinescu 04.09.2019

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Anunţul, care a fost făcut în timpul unei şedinţe interne, a venit la doar două zile după ce presa a relatat că Lam ar fi declarat că ar demisiona dacă ar avea de ales pentru că a cauzat "un haos de neiertat" încercând să introducă o controversată lege privind extrădarea.

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, teritoriul Hong Kong a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze un nivel ridicat de autonomie, exceptând afacerile externe şi apărare, pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.