Fondul Proprietatea spune că achiziţia activelor CEZ şi ENEL de către Hidroelectrica ar fi „distructivă” pentru acţionari

Autor: Mircea Nica 04.09.2019

Johan Meyer, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), consideră că achiziţia activelor CEZ şi ENEL de către Hidroelectrica, tranzacţie pentru care cea mai valoroasă companie a statului caută servicii de consultanţă, ar fi „distructivă” pentru acţionarii Fondului Proprietatea întrucât aceste active nu generează aceleaşi randamente pe care Hidroelectrica le generează în prezent.

„Comparând activele CEZ şi ENEL cu cele ale Hidroelectrica, se observă că nu sunt comparabile şi nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica să negocieze achiziţia acestor active. Dacă ar fi totuşi să le cumpere, în stadiul în care sunt acum, ar fi o situaţie distructivă pentru acţionari. Acestea nu ar genera acelaşi tip de randament pe care îl generează în prezent Hidroelectrica”, spune Johan Meyer prezent miercuri la conferinţa FP de după încheierea AGA”.

Hidroelectrica a publicat saptămâna trecuta în serviciul electronic de achiziţii publice (SEAP) faptul că intenţionează să cumpere servicii de consultanţă pentru achiziţia activelor ENEL şi CEZ. Hidroelectrica pune 10 milioane de euro la bătaie pentru aceste servicii.

Hidroelectrica avea la finele anului 2018 circa 600 milioane de euro în depozite bancare. Italienii de la ENEL au scos la vânzare active din România la fel cum au facut şi cehii de la CEZ. Fondul Proprietatea controlează 20% din Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie de stat din România.