Deutsche Bank avertizează: dobânzile negative distrug sistemul financiar

Autor: Alex Ciutacu 05.09.2019

Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank, a avertizat că o nouă suită de stimuli monetari ce ar putea fi lansată de Banca Centrală Europeană  (BCE) săptămâna viitoare va avea „efecte secundare grave“ pentru o regiune, care a trăit deja cu dobânzi negative pentru jumătate de deceniu, potrivit Bloomberg. 

Puţini economişti cred că o nouă reducere a dobânzii ar putea ajuta economia în acest moment, iar clienţii le spun băncilor că nu vor investi niciun ban în plus doar pentru că dobânzile ar putea scădea cu 0,1%. Tot ce ar putea obţine BCE prin această reducere este divizarea societăţii prin creşterea preţurilor activelor, în timp ce îi pedepseşte pe cei care îşi depozitează banii la bănci - care plătesc deja 160 miliarde de euro anual din cauza dobânzilor negative, spune Sewing. Banca Centrală Europeană trebuie să decidă săptămâna viitoare dacă va reduce dobânzile în continuare.

„Pe termen lung, dobânzile negative vor distruge sistemul financiar. O nouă reducere ar putea face refinanţarea mai ieftină pentru state, dar va avea efecte secundare grave“, spune CEO-ul Deutsche în cadrul unui eveniment organizat de publicaţia germană Handelsblatt.