Inegalitatea veniturilor: în Marea Britanie, muncitorii ar avea nevoie de două vieţi ca să ajungă la câştigurile dintr-un an ale unui CEO

Autor: Catalina Apostoiu 04.09.2019
În Marea Britanie, salariul mediu al directorilor executivi a scăzut cu 13% în perioada 2017-2018, dar aceştia au câştigat totuşi de 117 ori salariul mediu al unui muncitor full-time. În SUA, şefii celor mai mari companii au câştigat de 278 de ori salariul unui angajat obişnuit.

Şeful uneia dintre cele mai mari 100 de companii listate din Marea Britanie câştigă 3,5 milioane de lire sterline pe an în medie, relevă un raport al CIPD, scrie BBC. Un muncitor britanic obişnuit cu contract full-time câştigă 29.574 de lire sterline.

CIPD analizează în fiecare an plăţile executivilor împreună cu think tank-ul High Pay Center. Şeful CIPD Peter Cheese remarcă faptul că diferenţa de plăţi dintre şefii şi angajaţii firmelor rămâne „inacceptabil de mare“.

Luke Hildyard, director la High Pay, spune că mai sunt multe de făcut pentru a alinia practicile de plăţi cu interesele societăţii.

Sindicatele sunt în continuare nemulţumite de salariile câştigate de directorii executivi în fiecare an. Frances O’Grady, secretar general al Trades Union Congress (TUC), spune că majoritatea muncitorilor ar avea nevoie de două vieţi pentru a câştiga cât câştigă directorii de top într-un singur an.

Directorii executivi ai celor mai mari companii americane au băgat în buzunar 17,2 milioane de dolari anul trecut, de 278 salariul unui angajat obişnuit, potrivit The Guardian.

Între 1978 şi 2018, câştigurile medii ale şefilor celor mai mari 350 de companii americane au crescut cu 1.007,5%, ajustate la inflaţie, relevă ultimul raport al Economics Policy Institute.

Creşterea a depăşit cu mult avansul salariului unui muncitor obişnuit, care s-a situat la 11,9%, ajustat la inflaţie, dar şi randamentele de pe piaţa de acţiuni, adesea utilizate pentru justificarea plăţilor mari acordate executivilor.

Analiza survine în condiţiile în care unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din SUA şi-au exprimat în mod public îngrijorările privitoare la inegalitatea în creştere a veniturilor.

În acest an, Ray Dalio, miliardarul fondator al Bridgewater, cel mai mare fond de hedging din lume, a avertizat că diferenţa dintre bogaţi şi săraci devine o urgenţă naţională în SUA. Şeful JPMorgan, Jamies Dimon, a arătat că este necesar un plan Marshall pentru soluţionarea unei probleme sistemice care a lasă în dezavantaj sever jumătate din societate.