Green Group obţine primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă din România

Autor: Laura Albu 05.09.2019

Green Group, parc integrat de reciclare din România, a semnat primul credit sindicalizat pentru dezvoltare sustenabilă cu un grup de patru bănci locale: ING Bank, Unicredit Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi OTP Bank România, potrivit unui comunicat de presă, remis joi, MEDIAFAX.

Noua linie de finanţare stimulează un model economic sustenabil, în acord cu aspiraţiile UE, care face trecerea către economia circulară şi are un impact major în combaterea schimbărilor climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, producţia de fibre sintetice din 100% PET reciclat reduce amprenta C02 cu 75% comparativ cu producţia din petrol.

Cu investiţii în valoare de 170 milioane EUR şi cu o capacitate instalată de reciclare şi producţie de peste 460.000 tone anual, Green Group contribuie la recuperarea materialelor valoroase provenite din deşeuri. Totodată mai contribuie la atingerea ţintelor de reciclare ale României atât pentru deşeurile din plastic (PET), sticlă, cât şi pentru Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice (DEEE).

“Green Group este pionierul economiei circulare în România, reuşind să treacă de la reciclare la upcycling. Acest lucru înseamnă că dintr-o sticlă PET putem obţine cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie fibră sintetică poliesterică de înaltă fineţe. Green Group foloseşte un model de economie regenerativă, reciclând anual 3 miliarde de sticle din plastic ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 km de sticle PET, adică o dată şi jumătate distanţa de la Pământ la Lună”. a declarat Constantin Damov, CEO Green Group.

De la preluarea din 2016 de către Abris Capital Partners, Green Group a crescut prin investiţii ca Reciclare Deşeuri din Plastic şi Producţie de Fibră Sintetică Poliesterică, însemnând:
- o investiţie de 21 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru producţia de fibră sintetică poliesterică la Urziceni, jud. Ialomiţa, cu tehnologie de ultimă generaţie şi modernizarea fabricilor existente din Buzău şi Iaşi, crescând capacitatea instalată de producţie cu 55% la 80.000 tone/an – Greenfiber International S.A.
- o investiţie de 13 milioane de EUR pentru automatizarea liniilor de sortare şi reciclare din Buzău, crescând astfel capacitatea de procesare a deşeului PET cu 50% la 100.000 tone/an – Greentech S.A.
- o investiţie de 8 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deşeurilor PET în Lituania, cu o capacitate de reciclare anuală de 20.000 tone/an – Greentech S.A.
- o investiţie de 13 milioane EUR într-o nouă fabrică pentru procesarea deşeurilor PET în Slovacia, cu o capacitate de reciclare de 45.000 tone/an - Greentech S.A.

Reciclare Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice, acţiunea care a cumulat:
- o investiţie de 11 milioane EUR pentru consolidarea poziţiei de lider pe piaţa reciclării DEEE-urilor prin deschiderea celei de-a doua fabrici la Câmpia Turzii, jud. Cluj, şi modernizarea liniilor de reciclare a fabricii de la Buzău, dublându-şi capacitatea de tratare a acestor tipuri de deşeuri la 100.000 tone/an. – Greenweee International S.A.