Încurcătura la cele mai importante alegeri din business în 2019: un loc în board-ul Fondului Proprietatea, emitent cu 2,2 mld. euro capitalizare. “FP a încurcat numărul de acţiuni şi nu a dat erată nici până la ora asta”. Update: Poziţia FP

Autor: Liviu Popescu 05.09.2019

Update: FP a publicat la bursă, la ora 16.26, o erată prin care corectează numărul de voturi al candidatului Vivian Nicoli, şi totodată menţionează şi procentele pe care le-au primit cei doi candidaţi. Raportul poate fi văzut aici. 

Florian Munteanu, unul dintre cei trei candidaţi pentru cele două locuri din Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea (FP), boardul care supraveghează administrarea activelor de 2 mld. euro de către americanii de la Franklin Templeton, spune că FP a greşit numărul de voturi publicat miercuri seară în dreptul altui candidat, respectiv Vivian Nicoli şi că până la această oră nu a apărut nicio erată la bursă.

“Vivian Nicoli figurează în raportul publicat la bursă de FP cu 472 milioane de voturi împotriva. În realitate numărul este de 572 milioane de voturi. Totodată de remarcat că FP nu a publicat procentele în dreptul fiecărui candidat în parte, aşa cum făcea înainte de această AGA”, spune Florian Munteanu.

Pentru întărirea acestor afirmaţii, Florian Munteanu a trimis către ZF şi două imagini din cadrul AGA de miercuri în care sunt publicate atât numărul de voturi cât şi procentele pentru fiecare candidat. Potrivit acestor imagini, Vivian Nicoli înregistrează 572 milioane de voturi împotriva. Cele două imagini pot fi văzute în cadrul acestui articol.

Florian Munteanu

Vivian Nicoli

Pe de altă parte, procentul de voturi exprimate pentru susţinerea lui Florian Munteanu este de 84,98%, în timp ce pentru Vivian Nicoli procentul este de 84,5%. De altfel procedura acestor alegeri ridică mai multe semne de întrebare, de la faptul că FP nu a publicat procentele rezultatului votului la bursă, la recomandările pe care le-a făcut acţionarilor cu privire la acest vot.

Rezultat AGA FP, publicat miercuri seară la bursă

ZF a trimis către FP o solicitare pe marginea acestui subiecte însă până la publicarea acestei ştiri nu a primit niciun răspuns.

La finele lunii iulie din 2019, FP a publicat la bursă o recomandare cu privire la votul pentru cei doi reprezentanţi din Comitetul Reprezentanţilor, recomandările fiind Vivian Nicoli şi Mark Gitenstein.

Vivian Nicoli este partener fondator al companiei Eiser Infrastructura din Londra. Pe de altă parte Mark Gitenstein este fost ambasador al SUA.

Sorin Mîndruţescu, şeful Oracle, cel care a făcut parte din board-ul FP, a decis să nu mai candideze pentru o nouă poziţie. Decizia a fost anunţată înainte ca şeful uneia dintre cele mai puternice multinaţionale din România să intre sub lupa procurorilor de la DNA.