INS confirmă avansul PIB cu 4,7% în S1/2019, după ce economia a crescut cu 4,4% în T2/2019. Creşterea cu 22% a construcţiilor în T2 a compensat stagnarea industriei

Autor: Cristina Bellu 06.09.2019

Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat vineri creşterea economică din primul semestru al anului la 4,7% faţă de perioada similară din 2018, după un avans de 4,4% în T2/2019, care a marcat o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%.

La creşterea PIB în S1/2019 au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante fiind înregistrate de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,2%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,8%.

În acelaşi timp, construcţiile (+0,5%) au bifat o pondere de 3,5% la formarea PIB, volumul de activitate majorându-se cu 14,9%, iar informaţiile şi comunicaţiile (+0,5%) au avut o pondere de 5,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,9%.

În ceea ce priveşte activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%) au avut o pondere de 7,0% la formarea PIB, iar volumul de activitate s-a majorat cu 7,7%.

(sursa:INS)

Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 9,5% la formarea PIB, au contribuit cu +0,9%  la creşterea PIB,  volumul lor majorându-se cu 8,9%, mai arată datele INS.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,1%, contribuind cu 3,9% la creşterea PIB şi a formării brute de capital fix, care a contribuit cu 2,3% la creşterea PIB, ca urmare a creşterii volumului său cu 12,4%.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-2,0%), consecinţă a creşterii cu 2,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii, de 6,4%.

În ceea ce priveşte datele privind creşterea economică înregistrată de România în T2/2019, acestea indică un avans de 4,4% faţă de perioada similară a anului trecut, marcând totodată şi o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%.

Pe categorii, dacă pe zona industriei Statistica consemnează o scădere neaşteptată, de 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut, pe zona construcţiilor lucrurile arată mult mai bine, sectorul construcţiilor crescând puternic ca urmare a stimulentelor fiscale introduse de guvern prin Ordonanţa 114.

Astfel, în luna iunie a acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor din construcţii a crescut în serie brută cu 21,9%.