Urmează Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2019, 25 septembrie: Atingem pragul de 1 miliard de euro din tranzacţii imobiliare?

Autor: Bogdan Alecu 10.09.2019

ZF organizează în data de 25 septembrie cea de-a patra ediţie a Conferinţei ZF Birouri şi Rezidenţial, evenimentul care va reuni cei mai activi dezvoltatori de proiecte imobiliare de pe piaţa locală.

Printre temele abordate se numără şi cea a tranzacţiilor imobiliare, iar volumul investiţional din primul semestru al anului 2019 s-a ridicat la aproximativ 410 mil. euro, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, când pe piaţa locală s-au realizat tranzacţii în scop investiţional cu o valoare de 386 mil. euro.

„Cu privire la activitatea din prima jumătate a anului, considerăm că un factor important ce a influenţat negativ volumul investiţional a fost reticenţa băncilor de a finanţa astfel de achiziţii din cauza incertitudinilor provocate de măsurile fiscale anunţate de guvern la sfârşitul anului trecut. Ulterior, guvernul a reanalizat şi a revizuit măsurile, astfel că impactul asupra sistemului bancar a fost mult mai redus decât se estima iniţial, lucru ce a deblocat creditarea segmentului corporate şi va permite accelerarea tranzacţiilor în cea de-a două parte a anului. Astfel, anticipăm că volumul investi­ţional din acest an va depăşi substanţial nivelul de 1 miliard de euro“, a spus Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets din cadrul companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La nivel local, cel mai activ sector a fost şi de această dată cel de office, cu o pondere de 53% din volumul total, urmat de cel de retail (28%), în vreme ce sectorul de spaţii industriale şi logistice a avut o pondere de 18% din total.

Din punct de vedere al distribuţiei geografice, Bucureştiul a atras 40% din totalul investiţiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%, restul tranzacţiilor înregistrându-se în mai multe oraşe.

Cea mai mare tranzacţie din punct de vedere valoric a fost încheiată de Dedeman, care a achiziţionat proiectul de birouri The Office din Cluj-Napoca, cu o suprafaţă închiriabilă de 63.000 metri pătraţi contra sumei de 130 de milioane de euro, de la NEPI Rockcastle şi Mulberry Development. Această tranzacţie marchează o consolidare a portofoliului Dedeman, care devine un jucător din ce în ce mai important pe piaţa locală de spaţii de birouri. Prin achiziţia proiectului The Bridge, Dedeman realizase şi cea mai mare tranzacţie de pe piaţă locală din 2018.

 

Bucureştiul a atras 40% din totalul investiţiilor imobiliare din România, fiind urmat de Cluj-Napoca, cu 32%,