Naspers listează miercuri, 11 septembrie, operaţiunile de internet la Amsterdam. Fondul deţine în România eMag, Fashion Days, OLX şi PayU

Autor: Tibi Oprea 10.09.2019

Fondul de investiţii sud-african Naspers, cu o capitalizare de 97,3 miliarde dolari şi care în România controlează eMag, cel mai mare retailer din online, precum şi companiile Fashion Days, OLX, Autovit, PayU, va lista miercuri la Amsterdam active cu operaţiuni în social media şi e-commerce reunite în noua companie Prosus cu sediul în Cape Town evaluată la 100 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Numărul acţiunilor disponibile la liber la tranzacţionare este estimat a fi de circa 27% din capitalul social, iar Naspers va ramâne acţionarul majoritar, însă listarea nu va fi una tradiţională, respectiv ofertă publică iniţială (IPO) sau majorare de capital, ci doar o separare a operaţiunilor companiei-mamă. Separarea marchează un punct de cotitură pentru Naspers, care a evoluat la început ca o publicaţie locală şi care s-a transformat în cea mai valoroasă companie africană, cu investiţii globale în servicii de livrare a mâncării, anunţuri, plăţi şi tehnologia educaţiei. 

Unul dintre motivele pentru care s-a dorit separarea operaţiunilor este faptul că unii investitori au fost forţaţi să îşi lichideze din deţineri pentru a evita expunerea pe o singură companie. Odată cu această listare, eMag, retailer online evaluat la circa 1 miliard de dolari, potrivit datelor transmise ZF de Naspers la finele anului trecut, va deveni o companie publică la care oricare investitor poate achiziţiona acţiuni.

Naspers controlează 80% din eMag, achiziţia din 2012 fiind de 82 milioane de dolari. Naspers deţine un pachet de 31% din Tencent, una dintre cele mai influente companii de tehnologie din China. Compania africană a devenit acţionar la Tencent în 2001, când a investit 32 de milioane de dolari în ceea ce era doar un startup la acel moment.