Rovana Plumb, nominalizată comisar european de către Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, dar mai trebuie să treacă de votul Parlamentului European

Autor: Iulian Anghel 10.09.2019

♦ Rovana Plumb a fost ministru în mai toate guvernele PSD ♦ A fost ministru al fondurilor europene în guvernele Dăncilă, Grindeanu şi Tudose ♦ A fost ministru al muncii şi ministru al mediului în guvernul lui Victor Ponta.

La 59 de ani, Rovana Plumb îşi vede încununată cariera politică veche cu un post de comisar european în viitoarea Comisie Europeană - executivul UE - condusă de nemţoaica Ursula von der Leyen. Staff-ul preşedintei alese a Comisie a anunţat-o pe Rovana Plumb drept comisar desemnat din partea României, la propunerea premierului Viorica Dăncilă, cea îndreptăţită de altfel să facă această desemnare.

Având în vedere că postul de comisar este similar unui post de ministru (desigur cu atribuţii diferite şi mai grele), Plumb poate aspira să o întreacă pe Ecaterina Andronescu la numărul de mandate ministeriale, având în vedere că are doar 59 de ani.

În România, Plumb a fost ministru în mai toate guvernele PSD. A fost ministru al fondurilor europene în guvernele Dăncilă, Grindeanu şi Tudose. A fost ministru al muncii şi ministru al mediului în guvernul lui Victor Ponta. Dar ce nu a fost. A venit în PSD odată cu instalarea guvernului Năstase, în 2000. A avansat în politică, treaptă cu treaptă, ca “viceşefă” şi apoi ca şefă la organizaţia de femei a PSD, vreme în care a condus Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (2001-2004), cu rang se secretar de stat. A fost europarlamentar în două legislaturi, parlamentar în Camera Deputaţilor a României, lider al PSD Dâmboviţa. Este şi azi europarlamentar, în urma alegerilor din mai, iar succesul ei pare datorat unei prietenii fără rest faţă de conducerea de partid, oricare ar fi ea.

Până a intra în politica mare a fost inginer şi şef în diferite companii, între care Gerovital şi Miraj, dar acum are un titlu de doctor în economie, obţinut la Politehnica Bucureşti. Rovanei Plumb ar putea să-i fie atribuit postul de comisar pentru transporturi.