Fermieri din Brăila au viaţă grea: La porumb şi floarea-soarelui producţiile s-au înjumătăţit faţă de 2018 din cauza secetei

Autor: Florentina Niţu 11.09.2019

Efectele secetei de peste trei luni din judeţul Brăila se văd în producţiile de cereale din acest an, care au scăzut cu până la 50% faţă de 2018 la culturile de toamnă - po­rumb şi floarea-soarelui, potrivit fermierilor din această zonă.

„Producţia de cereale a fost slabă la toate culturile din cauza secetei prelungite. Anul acesta, producţia a scăzut cu peste 25% faţă de anul trecut la culturile de primăvară (grâu, rapiţă - n.red.), iar la culturile de toamnă a scăzut cu peste jumătate“, spune Ioan Vornicu, administratorul companiei Eurosem Bioagrivor. Compania are o supra­fa­ţă cultivată de 300 de hectare în localitatea Corbu Vechi.

Soţii Mihai şi Mărioara Curcă, care deţin afacerea Mihagricom din localitatea Însurăţei, din Brăila, cu afaceri d e 1,3 milioane de lei, susţin că anul acesta au avut producţii foarte mici la toate culturile, seceta fiind principalul factor de influenţă.

Un alt fermier, Ştefan Stoean, care cultivă o suprafaţă totală de 480 hectare, spune că a avut producţii mai mici cu 40% la culturile de primăvară - grâu şi rapiţă, însă speră să recupereze la culturile de toamnă. „Nu au fost condiţii climatice bune, preţul nu a fost pe măsură, iar pentru că trebuia să achităm custodia la silozuri, care ne-ar fi adus pierderi mai mari, am fost nevoiţi să vindem grâul la un preţ mediu de 6.500 de lei/kg“, spune Ştefan Stoean, administratorul companiei Stevacom.