Opinie Raluca Popa, EY România: ANAF va solicita dizolvarea anumitor societăţi care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege privind poziţia activului net

Autor: Raluca Popa 11.09.2019

Autorităţile fiscale intenţionează să formuleze acţiuni de dizolvare împotriva tuturor societăţilor care au un activ net mai mic decât jumătate din capitalul social pentru doi ani consecutivi. Pe baza datelor financiare disponibile, 39% din societăţile din România nu îndeplineau acest criteriu la sfârşitul anului 2017.

Încă din anul 2006, legea societăţilor 31/1990 prevedea că activul net al unei societăţi trebuie să înregistreze o valoare cel puţin egală cu jumătate din capitalul social. Pentru societăţile care nu respectă această regulă timp de 2 ani consecutiv, părţile interesate (inclusiv autorităţile fiscale) pot solicita dizolvarea societăţii.

În practică, riscul de dizolvare a rămas unul teoretic, iar multe societăţi au continuat să raporteze un activ net mai mic decât limitele prevăzute de lege fără a fi sancţionate. Acest lucru ar explica şi numărul mare de companii care, în prezent, încalcă aceste reguli.