Surpriză imensă: Pentru prima dată într-un articol din revista americană Forbes se dezvăluie cât deţine Daniel Dines, programatorul minune din România, din afacerea UiPath: 20%, ceea ce înseamnă că la ultima evaluare el are 1,4 miliarde de dolari

Autor: Adrian Seceleanu 11.09.2019

Daniel Dines, fondatorul UiPath – cel mai valoros start-up de IT pornit din România – are o participaţie de 20% din companie, dezvăluie revista americană Forbes în cadrul unui material amplu dedicat românului, sub titlul “De la comunism la programare: cum a ajuns Daniel Dines - de la compania de 7 mld. $ UiPath - primul miliardar al lumii din boţi”.

Dacă Dines deţine 20%, la ultima evaluare a companiei de 7 mld. dolari, rezultă că programatorul minune, care a pornit din Oneşti-Bacău, are 1,4 mld. dolari, cel puţin pe hârtie. 

Dines a povestit revistei că a declinat o ofertă de a primi o finanţare de un miliard de dolari de la gigantul japonez Softbank pentru că nu era de acord cu condiţiile impuse de investitor, refuzul fiindu-i comunicat direct miliardarului Masayoshi Son, pe durata unei întâlniri din Tokyo. Dines a fost convocat la întâlnirea din Tokio din vacanţa pe care o petrecea pe Costa de Azur în Franţa.

“I-am spus lui Masa (Masayoshi Son) că este binevenit în companie dar poate investi doar o sumă limitată”, a povestit Dines revistei Forbes. După acest refuz – provocat de faptul că poziţia sa ar fi fost diluată iar Softbank ar fi controlat boardul peste pragul pe care el îl considera “confortabil”, UiPath a ales o finanţare de la fondul gigantului american Google şi de la celebrul fond de investiţii Sequoia care a evaluat compania la 3 miliarde de dolari.

În interviul publicat de revistă Dines a povestit că primii ani petrecuţi la Microsoft au fost foarte duri şi că iniţial înţelegea “doar 50-60% din ce se vorbea” şi “nu era în stare să spună nimic”. El a relatat şi că a înţeles târziu că termenul “folder” înseamnă mai mult decât numele unei pictograme din sistemul de operare Windows. “”

Dines, 47 de ani, nu a inventat industria roboţilor software, dar domină acum această industrie la nivel global – giganţi precum Toyota sau Walmart apelând la compania înfiinţată în Bucureşti pentru a-şi automatiza activităţile, acesta fiind şi motivul pentru care firma a atins rapid o evaluare de 7 mld. dolari.

VIDEO ZF Live. Daniel Dines, CEO UiPath: Ţinta de venituri pentru 2018 este de peste 200 mil. dolari. Vrem să fim un Google sau Facebook al României