Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj: Singura mare reformă din educaţie din ultimii 30 de ani sunt cei 6.500 de elevi care au intrat în sistemul liceal dual în această toamnă

Autor: Roxana Rosu 12.09.2019

Aproape 6.500 de elevi au intrat în această toamnă în clasele din sistemul liceal de tip dual, aceasta fiind singura mare reformă din educaţie din ultimii 30 de ani, venită cu mare întârziere de la aprobarea legii date în 2012, a declarat Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente.

„Presaţi de nevoi, din ce în ce mai mulţi in­dustriaşi au renunţat la festivistul «cel mai de preţ capital este resursa uman㻓, pentru simplul motiv că n-o găseau, şi s-au pus pe treabă, investind în oameni încă de pe băncile şcolii, utilizând propriile resurse. Astfel că, împins din spate sistemul public a fost obligat să accepte să accelereze imple­men­tarea acestui tip de învăţământ“. Potrivit unui calcul simplu, o clasă cu 15 copii (care este minimumul legal), pentru fiecare plătindu-se o bursă de 200 lei statul Ă 500 lei com­pania (200 lei minim), costă angajatorul pe durata celor trei ani ai ciclului dual mai puţin de 200.000 lei. „Orice industriaş care are o fabrică de minim 100 de angajaţi are toate motivele să facă această investiţie dacă vrea continuitate în afaceri“.