Ce ar putea aduce următorii paşi ai BCE: un euro mai puternic, mai multă durere pentru bănci

Autor: Catalina Apostoiu 12.09.2019

„Politica dobânzilor reprezintă o povară uriaşă.“

În timp ce investitorii pariază că următoarele decizii ale Băncii Centrale Europene vor întări moneda unică europeană, băncile se pregătesc să sufere în continuare.

Chiar dacă BCE va oferi astăzi o doză de stimulente monetare, moneda euro s-ar putea totuşi aprecia, avertizează analiştii, determinând băncile să-şi sfătuiască clienţii să-şi reducă orice pariuri împotriva monedei, scrie Financial Times. În mod obişnuit, reducerile de dobânzi şi achiziţiile de obligaţiuni ca măsură de susţinere trag monedele în jos, dar convingerea că preşedintele BCE Mario Draghi va lansa un amplu pachet de măsuri este atât de puternică, că orice sentiment că banca nu a mers suficient de departe ar putea fi brutal. Pieţele de opţiuni iau în calcul o reducere de 0,15% a dobânzii de referinţă, în prezent situată la -0,4%. O relansare a programului de achiziţii de active al băncii este de asemenea considerată ca având şanse ridicate.

George Cole, economist la Goldman Sachs, arată că banca a „argumentat constant“ că riscurile unui rezultat dezamăgitor sunt ridicate, în special în ceea ce priveşte achiziţiile de obligaţiuni şi amploarea reducerii de dobânzi.

Pe de altă parte, bănci ca Deutsche Bank şi UBS se pregătesc să primească o nouă lovitură din punct de vedere al profitabilităţii după cinci ani de politică monetară sub zero, scrie Bloomberg. În timp ce strategia BCE vizează impulsionarea creşterii şi inflaţiei prin diminuarea costurilor de finanţare pentru companii şi gospodării, o presiune prea mare asupra băncilor ar putea afecta capacitatea acestora de a furniza creditul ce alimentează economia.

ìPolitica dobânzilor reprezintă o povară uriaşăî, a declarat recent Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank. ìPe termen lung, dobânzile negative ruinează sistemul financiarî.

Astfel de pledoarii au însă puţine şanse de a opri BCE. Tot ce ar putea spera Sewing şi rivalii săi să obţină în urma şedinţei din septembrie a băncii sunt măsuri de atenuare a loviturii.

BCE susţine că pentru bănci costurile sunt reduse, fiind compensate de profitul generat de creditarea crescută operată într-o economie mai solidă, însă argumentul ar putea fi la limită.

Potrivit lui Gilles Moec, economist şef Axa, lucrul de care zona euro are cu adevărat nevoie sunt stimulente fiscale, iar deşi guvernele au fost până acum reticente în a urma această cale, dobânzile negative le-ar putea determina să se răzgândească. Presiunea venită din partea băncilor şi fondurilor de pensii din ţările unde guvernul are posibilitatea de a da drumul cheltuielilor, cum este cazul Germaniei, ar putea înclina balanţa către acţiune.